Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών του ελληνικού Δημοσίου για το κούρεμα των ομολόγων (PSI), με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να παραπέμπει το θέμα την Πέμπτη στην ευρωζώνη, στο πλαίσιο της ομάδας των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σύμπραξη των εταίρων της ενόψει της πιθανής οριστικοποίησης της συμφωνίας.

Το θέμα συζητήθηκε και χθες στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του οικονομικού επιτελείου, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και των αναπληρωτών υπουργών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου, του γενικού γραμματέα Ηλία Πλασκοβίτη και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Ζαννιά. Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, «είμαστε σε καλό σημείο» σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ενώ στη συζήτηση της Πέμπτης θα κληθούν οι εταίροι της χώρας «να συμφωνήσουν με όλες τις ενέργειές μας».

Την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις φτάνουν στο τελικό στάδιο και ίσως ολοκληρωθούν σύντομα διατύπωσε εξάλλου χθες σε δηλώσεις του και ο επίτροπος Ολι Ρεν. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το μέγεθος του κουρέματος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 50%, όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times» ανέφερε ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων οι πιστωτές της Ελλάδας πιέζονται να αποδεχθούν υψηλότερο κούρεμα, της τάξεως του 55%-60%.

Το δημοσίευμα επισημαίνει τη «σκληρή» στάση που έχει υιοθετήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνεργασία με την Ελλάδα ζητώντας μεγαλύτερο κούρεμα. Τα νέα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 20-30 χρόνια και τα επιτόκια θα είναι 4%-5%, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ερωτήματα εγείρονται, σύμφωνα με την εφημερίδα, για την τύχη των ομολόγων 45 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στην εθελοντική συμφωνία, αλλά καθώς πιθανολογείται ότι θα ενεργοποιηθούν τελικώς οι «ρήτρες συλλογικής δράσης» και το κούρεμα θα γίνει εκ των πραγμάτων υποχρεωτικό για όλους τους ιδιώτες, η τράπεζα θα βρεθεί σε «άβολη» θέση.

Τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η χώρα στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου, που θα αρχίσει να συζητείται με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, συζητήθηκαν εκτενώς στη χθεσινή σύσκεψη.

Ευχάριστη έκπληξη στα έσοδα. Θετική εξέλιξη αποτέλεσε η διαμόρφωση των εσόδων στο σύνολο του έτους στα 49,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 51,3 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η υστέρηση συγκρατήθηκε στα 1,4 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο τα έσοδα έφτασαν στα 6,1 δισ. ευρώ. Καθώς μάλιστα στα έσοδα του 2011 θα προστεθούν και εισπράξεις του πρώτου διμήνου του 2012, που αναλογούν στο προηγούμενο έτος, τα έσοδα ίσως τελικά να καλύψουν σχεδόν τον στόχο, εκτιμούν τώρα στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα εισπραχθεί τους επόμενους δύο μήνες το 1 δισ. ευρώ που υπολογίζεται από το τέλος ακινήτων. Σημειώνεται ότι τα έσοδα από το τέλος ακινήτων το 2011 ξεπέρασαν τον στόχο του 1,7 δισ. ευρώ, φτάνοντας στα 2 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, ανησυχία εξακολουθεί να επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των δαπανών, εξαιτίας της οποίας το έλλειμμα αναμένεται να υπερβεί τον στόχο στην καλύτερη περίπτωση κατά 0,5% του ΑΕΠ και στη χειρότερη κατά 1,5% του ΑΕΠ.