Μητέρα ενός μωρού τριών μηνών, η 18χρονη Σάρα Μακίνλεϋ κάλεσε την «άμεση δράση» για να ρωτήσει αν μπορούσε να… πυροβολήσει έναν διαρρήκτη που επιχειρούσε να μπει στο τροχόσπιτό της στο Μπλάνσαρντ της Οκλαχόμας. Τελικά σκότωσε τον εισβολέα, αλλά δεν πρόκειται να ασκηθεί δίωξη εις βάρος της χάρη στο «Castle doctrine», το «δόγμα του Κάστρου» που θέλει την κατοικία να είναι το «κάστρο» του ιδιοκτήτη της, ο οποίος δικαιούται να την υπερασπίζεται με κάθε μέσο. Ο εν λόγω νόμος (αποκαλείται και «νόμος make my day», από την κλασική πλέον ατάκα του Κλιντ Ηστγουντ στην ταινία του 1983 «Βρώμικος Χάρρυ») ισχύει στην Οκλαχόμα και σε άλλες τριάντα Πολιτείες των ΗΠΑ και η υπόθεση της Μακίνλεϋ έχει γίνει σημαία για τους θιασώτες του δικαιώματος στην οπλοκατοχή.

Ο εφιάλτης της Μακίνλεϋ άρχισε τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς. Γύρω στις δύο το πρωί, δύο άνδρες επιχείρησαν να παραβιάσουν την είσοδο του τροχόσπιτου στο οποίο έμενε η 18χρονη με το ηλικίας τριών μηνών μωρό της. Εκείνη το αντελήφθη και αναγνώρισε έναν από τους δύο διαρρήκτες, τον 24χρονο Τζάστιν Μάρτιν, ο οποίος την είχε επισκεφθεί δύο ημέρες νωρίτερα, την ημέρα της κηδείας του συζύγου της που πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 58 ετών. Ο Μάρτιν της είχε πει πως ήθελε να της εκφράσει τα συλλυπητήριά του, εκείνη όμως δεν του είχε ανοίξει. Και τώρα είχε επιστρέψει με έναν συνεργό και ένα κυνηγετικό μαχαίρι με λάμα μήκους 30 εκατοστών. Μόλις το είδε η Σάρα πήρε μια καραμπίνα και ένα πιστόλι του συζύγου της, κλείστηκε στο δωμάτιό της μαζί με τον γιο της και τηλεφώνησε στην Αστυνομία. «Εχω δύο όπλα. Μπορώ να τον σκοτώσω αν περάσει την πόρτα;», ρώτησε την τηλεφωνήτρια. «Πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας», της είπε εκείνη. «Δεν μπορώ να σας πω ότι μπορείτε να κάνετε αυτό που λέτε, πρέπει όμως να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσετε το μωρό σας». Μερικά λεπτά αργότερα, ο Μάρτιν κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και ακούστηκε ένας πυροβολισμός.

Για την Αστυνομία, η υπόθεση είναι ξεκάθαρη. Η Σάρα Μακίνλεϋ σκότωσε ευρισκόμενη σε νόμιμη άμυνα βάσει του «δόγματος του Κάστρου» και δεν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον της. Η ίδια εξήγησε πως πυροβόλησε τον διαρρήκτη επειδή φοβόταν για τη ζωή του παιδιού της. Είπε ακόμη πως αισθανόταν από εβδομάδες ότι την παρακολουθούσαν, ενώ άγνωστοι είχαν δηλητηριάσει επίσης τα τέσσερα θηλυκά γερμανικά τσοπανόσκυλά της – είναι εκτροφέας σκύλων. Η τύχη της συγκίνησε πολλούς Αμερικανούς και η Αστυνομία άνοιξε ένα τραπεζικό λογαριασμό για δωρεές προς τη 18χρονη και το μωρό της. Οσο για τον Τζάστιν Μάρτιν, η Αστυνομία ανακοίνωσε πως ήταν εξαρτημένος από παυσίπονα και ήλπιζε να κλέψει αυτά που ανήκαν στον καρκινοπαθή σύζυγο της Μακίνλεϋ. Ισως να μη γνώριζε για το «δόγμα του Κάστρου»…