Σε σκληρή δοκιμασία μπαίνει από σήμερα η κυβέρνηση Παπαδήμου. Λίγες ημέρες προτού φτάσει η τρόικα για να απαιτήσει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, όπως μέχρι σήμερα τις γνωρίζαμε, η συνοχή των τριών κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία κλονίζεται σοβαρά.

– Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζητεί τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και στη συνέχεια οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση να συναντηθούν μαζί με τους εκπροσώπους των δανειστών και να θέσουν με μια φωνή τις κόκκινες γραμμές της χώρας. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το πεδίο της συνεργασίας εάν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει για τη δημιουργία «ενιαίου μετώπου εθνικής σωτηρίας».

– Ο Πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα πράξει με το αίτημα Καρατζαφέρη. Επί του παρόντος απαντά με κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους τρεις αρχηγούς. Σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τις προσεχείς ημέρες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, τους οποίους θα ρωτήσει πώς σχεδιάζουν να αντιδράσουν οι ίδιοι και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων τους στις απαιτήσεις της τρόικας που περιλαμβάνουν από πάγωμα μισθών και περικοπές επικουρικών συντάξεων έως την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

– Η πρώτη και πιο επώδυνη απαίτηση που βρίσκεται στο τραπέζι της τρόικας φέρεται να είναι η κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα να καταβάλλουν 13ο και 14ο μισθό. Ενα άλλο σενάριο προβλέπει την ενσωμάτωση κατά 50% των δώρων στις αποδοχές ενώ μια άλλη πρόταση είναι να ισχύσει στον ιδιωτικό τομέα ό,τι ισχύει και στον δημόσιο.

n Η δεύτερη απαίτηση είναι το πάγωμα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να καταβάλουν την προβλεπόμενη για τον Ιούλιο του 2012 ποσοστιαία αύξηση του 2,6% στα κατώτερα ημερομίσθια και στους βασικούς μισθούς, που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

– Και η τρίτη αφορά μείωση κατά 20-30% του κατώτατου μισθού σε όλο τον ιδιωτικό τομέα ή σε επιχειρήσεις με προβλήματα επιβίωσης. Η τρόικα έχει διαμηνύσει ξεκάθαρα στο υπουργείο Εργασίας ότι το παράδειγμα της Πορτογαλίας είναι προς μίμηση. Εκεί ο κατώτατος μισθός είναι 566 ευρώ μεικτά, δηλαδή περίπου 400 καθαρά, ενώ εδώ είναι 751 μεικτά και λίγο κάτω από 600 καθαρά.

– Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων συνεχίζονται. Περισσότεροι από 30 περιφερειακοί δικηγορικοί σύλλογοι με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αντιτίθενται στο άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος και ζητούν ουσιαστικά να ακυρωθούν οι τελευταίες νομοθετικές αλλαγές που τους αφορούν. Κυρίως στρέφονται κατά της άρσης του περιορισμού που επιτρέπει την ελεύθερη παράσταση των δικηγόρων σε όλα τα δικαστήρια της χώρας. Επιπλέον, στρέφονται και κατά των νομοθετικών ρυθμίσεων που προβλέπουν την ελεύθερη σύσταση και λειτουργία δικηγορικών εταιρειών και υποκαταστημάτων από δικηγόρους.

– Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο για τα ταξί, αφού πέρασε από χίλια κύματα, φαίνεται να ολοκληρώνεται με εκατέρωθων συμβιβασμούς εντός της εβδομάδας. Θα ακολουθήσει διάλογος με τους ταξιτζήδες, τα κόμματα και την τρόικα, με στόχο το τελικό νομοσχέδιο να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου και να ψηφιστεί τον Φεβρουάριο.

– Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τα πράγματα γίνονται όλο και πιο σύνθετα. Οι υποψήφιοι για την προεδρία παίζουν σκληρό πόκερ μεταξύ τους και όλοι μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος αφήνει παράθυρο ανοιχτό να διεκδικήσει τελικά και ο ίδιος να οδηγήσει εκ νέου το κόμμα στις εκλογές ως υποψήφιος πρωθυπουργός. Ολα δείχνουν ότι τις προσεχείς ημέρες όσο πλησιάζει η επίμαχη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου η κατάσταση θα γίνεται εκρηκτική.

– Την ίδια ώρα σε Ευρώπη και Αμερική εκφράζονται αμφιβολίες εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της ακόμη κι αν πετύχει το κούρεμα του 50%. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, θεωρεί ανεπαρκές το πρόγραμμα προσαρμογής και βλέπει τρεις επιλογές: είτε η Ελλάδα να επιβάλει περισσότερα μέτρα λιτότητας, είτε οι ιδιώτες πιστωτές να δεχτούν μεγαλύτερο (από 50%) κούρεμα, ή οι χώρες της ευρωζώνης να αυξήσουν την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ δηλώνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να αναγκαστούν να υποστούν μεγαλύτερο κούρεμα από το 50% που έχει συμφωνηθεί.