Αρραγές μέτωπο από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου έναντι της τρόικας ζητεί ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργος Καρατζαφέρης, ωστόσο πολλοί βλέπουν πίσω από τις πρωτοβουλίες του την αναζήτηση προσχήματος για την αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση.

Στην επιστολή που έστειλε προχθές στον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, με την οποία τον καλεί να ζητήσει άμεσα τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ο κ. Καρατζαφέρης προτείνει μάλιστα ο Γ. Παπανδρέου, ο Αντ. Σαμαράς και ο ίδιος να δουν μαζί τους εκπροσώπους της τρόικας στη Βουλή και όχι σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις όπως έως τώρα, προκειμένου να υπογραμμιστεί ότι είναι όλοι μαζί σε αυτή τη μάχη. «Ο κ. Σαμαράς είναι ευφυής και έμπειρος, ώστε να αντιληφθεί ότι μια σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για όλους», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο κ. Καρατζαφέρης. Πηγές του ΛΑΟΣ διευκρίνιζαν ότι μια συμφωνία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη σωτηρία της χώρας δίνει στη ΝΔ το άλλοθι να δεχθεί την ψήφιση νέων μέτρων και να συναινέσει στην παράταση της ζωής της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Η πρόταση του κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος θα δει κατ’ ιδίαν τον Πρωθυπουργό αύριο το απόγευμα στις 6, συνδέεται άμεσα με τις τέσσερις προϋποθέσεις που έθεσε ο ίδιος δημόσια, βάσει των οποίων θα καθορίσει και ο ίδιος τη στάση του. Οι τέσσερις προϋποθέσεις, τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει και στην επιστολή προς τον κ. Παπαδήμο, είναι: να γίνει ανασχηματισμός ώστε να «μικρύνει» το κυβερνητικό σχήμα, να ξεκαθαρίσει γρήγορα το εσωκομματικό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ, να αποφασίσει η ΝΔ αν θα είναι «εκτός ή εντός» της κυβέρνησης και να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα εκλογών.

Ωστόσο η πρωτοβουλία Καρατζαφέρη συνδέεται από πολλούς με (ειλημμένη, όπως λένε) απόφαση του προέδρου του ΛΑΟΣ να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να μη χρεωθεί το κόμμα του το πολιτικό κόστος από τυχόν νέα μέτρα το 2012. Ηδη στελέχη του κατηγορούν την ηγεσία του ΛΑΟΣ ότι από την πολιτική του «κερδίζει μόνο η Αριστερά που θα φτάσει στο 40%».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Από την πλευρά του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ωστόσο παραπέμπουν σε μια φράση που κατά κάποιο τρόπο «αποτυπώνεται» και στην επιστολή προς Παπαδήμο, σύμφωνα με την οποία «όποιος πηγαίνει στον πόλεμο με τον φόβο ότι θα τραυματιστεί βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων». Με τη σιβυλλική αυτή φράση, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, εννοούν ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας, που μπήκε στον «πόλεμο» και φοβάται να πάρει το ανάλογο πολιτικό κόστος, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων, δηλαδή των Ελλήνων, που μπορεί να δουν τη χώρα να βυθίζεται στον δρόμο της δραχμής.