Σκληρό πόκερ με τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ θα παίξει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο Γιώργος Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα στο θέμα της ανάδειξης ηγεσίας πριν από την καθοριστική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Παράλληλα, η πλευρά Παπανδρέου αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να είναι ο κ. Παπανδρέου υποψήφιος πρωθυπουργός – παρά τη ρητή δέσμευσή του στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία ή την αρχηγία του κόμματος.

Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προϊδεάζουν για μία εβδομάδα έντονων διαβουλεύσεων, χωρίς να αποκλείουν προσωπικά ραντεβού ή και τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Παπανδρέου με τους υποψήφιους αρχηγούς και τα πρωτοκλασάτα στελέχη προκειμένου να αποφευχθεί η ρήξη στο Εθνικό Συμβούλιο.

«Θα γίνουν προσπάθειες για να επιτευχθούν συγκλίσεις» είπε στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ενώ την ίδια ώρα προκαλούσε ερωτήματα άλλη δήλωσή του (Real FM), σύμφωνα με την οποία ο

Γ. Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι υποψήφιος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Θα μπορούσε και είναι δημοκρατικό δικαίωμά του να κατέβει ως υποψήφιος πρωθυπουργός και ως πρόεδρος του Κινήματος στις επόμενες εθνικές εκλογές, για να κριθούν ο ίδιος και η πολιτική του» είπε ο κ. Μπεγλίτης. Αργότερα, μάλιστα, εξηγούσε στους συνομιλητές του ότι η συγκεκριμένη πρόταση διατυπώθηκε από την Τόνια Αντωνίου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, επομένως θα πρέπει να αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις καθώς υπάρχουν αποχρώσεις σε αυτές.

Γίνεται σαφές ότι στις διαπραγματεύσεις του με τους πρωτοκλασάτους ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να κατεβάσει και αυτή την πρόταση ως εναλλακτική, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει και το χαρτί της παραίτησης από το υπουργικό αξίωμα όσων στελεχών κατέχουν κυβερνητικές θέσεις και σκοπεύουν να είναι υποψήφιοι. «Αν πάμε σε διαδικασίες μέσα στον Γενάρη, θα πρέπει να παραιτηθούν όλοι τους» αναφέρουν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.

«ΑΜΕΣΗ ΕΚΛΟΓΗ». Την ίδια ώρα η πρόταση Παπανδρέου για ανάδειξη νέου αρχηγού μετά τις εκλογές δεν φαίνεται να συγκινεί πολλούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει στην αρχική του εισήγηση για άμεση εκλογή προέδρου καθώς, όπως εξηγεί σε συνομιλητές του, ακόμη και αν είχε τη διάθεση να αποδεχθεί τη διαρχία υπάρχουν συνταγματικές και νομικές εμπλοκές που θα τον καθιστούσαν παρένθετο πρόσωπο. Ουσιαστικά, λένε από το περιβάλλον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος θα δεχόταν μια συμφωνία μόνο αν είχε σημαντικές αρμοδιότητες, π.χ. να είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να έχει τη στήριξη όλου του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και τη δυνατότητα να καταρτίσει τα ψηφοδέλτια, κάτι που όμως δεν είναι σαφές κατά πόσο είναι διατεθειμένος να του εκχωρήσει ο κ. Παπανδρέου. Επίσης, όπως εξηγούν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, «είναι λογικό να σκέφτεται και το αύριο, καθώς σε περίπτωση αυτοδυναμίας της ΝΔ μπορεί κάποιοι να επιρρίψουν τις ευθύνες αποκλειστικά στον ίδιο».

Εν τω μεταξύ ο Πάρις Κουκουλόπουλος επανέλαβε την πρότασή του για εκλογή προέδρου το αργότερο έως τις 5 Φεβρουαρίου, ενώ ο Νίκος Σαλαγιάννης μιλώντας στον Βήμα FM απέρριψε την προοπτική της διαρχίας επαναλαμβάνοντας τις αιτιάσεις του περί οικογενειοκρατίας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξάλλου εξακολουθεί να τηρεί αποστάσεις από τις εξελίξεις αποφεύγοντας να σχολιάσει επί της ουσίας όσα προέκυψαν μετά την τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Το Σαββατοκύριακο περιόδευσε σε Δράμα, Καβάλα και Θεσσαλονίκη όπου επισκέφθηκε Κέντρα Υγείας, ενώ είχε επαφές και με κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Δεν ασχολούμαι καθόλου», είπε στα «ΝΕΑ», σχολιάζοντας ότι «είναι άλλο ένας πολύχρωμος πίνακας από έναν παρδαλό πίνακα», για να καταλήξει πως «θα πάρω θέση στο Εθνικό Συμβούλιο».

Την ίδια ώρα η Αννα Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αρχίσει να εξετάζει, χωρίς όμως να έχει καταλήξει, ακόμη και την πιθανότητα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Οι σκέψεις της αυτές δεν είναι ανεξάρτητες από το γεγονός ότι η υπόθεση της τρόικας δεν φαίνεται να κινείται προς την αναμενόμενη κατεύθυνση καθώς οι πρώτες προσπάθειες να συγκροτηθεί «ρεύμα» δεν έχουν τελεσφορήσει. Προς το παρόν συνομιλεί με βουλευτές και στελέχη και το επόμενο διάστημα θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις. Με συνέντευξή της στην «Καθημερινή» η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «στις επόμενες εκλογές πρέπει να πάμε με νέα ηγεσία».

Στην εκλογή νέας ηγεσίας «τώρα» επιμένει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα μίλησε για ανεξήγητη εμμονή του κ. Παπανδρέου στην πρότασή του για διαρχία.

Πάντως, ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος είχε μιλήσει πρώτος προ διμήνου για την προοπτική της διαρχίας ως μεταβατικής λύσης, επέμεινε στην πρότασή του αυτή με συνέντευξή του στη «Real News».