Ο Κίμων Κουλούρης υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Η γνωριμία του όμως με τον Ανδρέα Παπανδρέου έγινε νωρίτερα, όταν εκείνος αναπτύσσοντας έντονη αντιδικτατορική δράση στην Αγγλία αναδείχθηκε στα ηγετικά στελέχη του ΠΑΚ.

Την περίοδο από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 έως και το 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε με θεαματικά ποσοστά τις εκλογές, ο Κίμων Κουλούρης έπαιξε ρόλο «συγκεντρωσιάρχη» του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη νίκη του Κινήματος διετέλεσε επί τέσσερα χρόνια γενικός γραμματέας Αθλητισμού.

Βουλευτής εξελέγη για πρώτη φορά το 1985 στη β’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Επανεξελέγη τον Ιούνιο του 1989, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, τον Απρίλιο του 1990, τον Οκτώβριο του 1993, τον Σεπτέμβριο του 1996 και τον Απρίλιο του 2000.

Σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εντάχθηκε για πρώτη φορά το 1988, όταν ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εσωτερικών. Στον ίδιο κυβερνητικό θώκο επέστρεψε και τον Ιούλιο του 1994, όπου παρέμεινε ώς τον Σεπτέμβριο του 1995. Στη δεύτερη αυτή θητεία του ως υφυπουργού Εσωτερικών, συνέβαλε στη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε εκατοντάδες Ελληνες από την Κωνσταντινούπολη. Τον Σεπτέμβριο του 1995 τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών μέχρι τον Ιανουάριο του 1996.

Σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ συμμετείχε εκ νέου το 2003, αυτή τη φορά με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος τότε του ανέθεσε καθήκοντα υφυπουργού Ανάπτυξης με αρμοδιότητα θέματα εμπορίου. Εκείνη την περίοδο η δραστηριότητα του Κίμωνος Κουλούρη συνδέθηκε με τις περίφημες επισκέψεις του στις λαϊκές αγορές…