Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, τουρκικό ελικόπτερο τύπου S-70 Σικόρσκι - ναυτικής συνεργασίας - μπήκε στο FIR Αθήνας στις 14:51, δυτικά του Καστελορίζου.

Αφού αρχικά μπαινόβγαινε  στον ελληνικό χώρο σε μορφή ζιγκ ζαγκ, πραγματοποίησε υπέρπτηση της νήσου Ρω στα 200 πόδια (περίπου 70 μέτρα) στις 15:24. Από το  FIR Αθήνας εξήλθε στις 15:30.

Στην περιοχή έσπευσε ζεύγος αεροσκαφών αναχαίτισης της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα που το ελικόπτερο είχε στρέψει  βόρεια και έφευγε προς το τουρκικό έδαφος.

Πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι συνήθως σε περιπτώσεις πτήσεως ελικοπτέρων, η διαδικασία αναγνώρισης - αναχαίτισης είναι διαφορετική από αυτή του μαχητικού αεροσκάφους,  λόγω της φύσεως του μέσου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι πρώτη φορά που τουρκικό ελικόπτερο προχωρά σε πρόκληση με απογείωση από την  ξηρά  και όχι με απονήωση από πολεμικό πλοίο.

Το στοιχείο αυτό συνηγορεί, λένε, στο ότι είναι φανερό ότι υπήρχε συγκεκριμένος σχεδιασμός για πρόκληση.

Συνολικά, όλη την ημέρα, τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα παραβίασαν 14 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο.

Πάει στην Τουρκία ο Αβραμόπουλος

Να σημειωθεί ακόμα ότι ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει προσκληθεί επισήμως στην Άγκυρα και η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Επίσης, μόλις την περασμένη  εβδομάδα ο υπουργός ΕΕ της Τουρκίας κ. Μπαγίς πραγματοποίησε (ανεπίσημη) επίσκεψη στην Αθήνα και είχε πολύωρη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό στο Πεντάγωνο - αναφέρθηκε μάλιστα εκτενώς στην ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης και τόνισε ότι αρχίζει η δόμηση της νέας φάσης συνεργασίας των δύο χωρών:

«Όντας και οι δύο εταίροι του ΝΑΤΟ έχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο και όχι να ζημιώνουμε ο ένας τον άλλο. Και οι λαοί μας επίσης αξίζουν κάτι καλύτερο, έχουν την απαίτηση από εμάς να διατηρούμε καλές σχέσεις και δόξα τω Θεώ έχουμε πολύ καλές σχέσεις», είπε ο κ. Μπαγίς  απαντώντας στην προσφώνηση του υπουργού Άμυνας ότι με την επίσκεψή του «επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά η ισχυρή μας βούληση να καλλιεργήσουμε καλές φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από