Υπάρχουν κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι που οι μισθολογικές αλλαγές δεν τους απασχόλησαν ιδιαιτέρως καθώς είχαν φροντίσει για τη δεύτερη δουλειά, που αντικαθιστά το χαμένο λόγω των περικοπών εισόδημά τους. Μόνιμοι κάτοικοι Δεσκάτης Γρεβενών, εργαζόμενοι στο Δημόσιο, εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημα να ζουν στην περιφέρεια.

Ο γιατρός. Ο Κυπαρίσσης Τζιώλας είναι γιατρός παθολόγος και εργάζεται στο Κέντρο Υγείας της Δεσκάτης Γρεβενών επί 20 χρόνια. Σπούδασε στην Ιταλία και εργάστηκε στη Γερμανία, αλλά κατάφερε να γυρίσει στον τόπο όπου γεννήθηκε. Προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 18 Αγροτικά Ιατρεία της περιοχής, ενώ επισκέπτεται και το ΚΑΠΗ της κωμόπολης.

Η μέρα του αρχίζει από νωρίς και το πρόγραμμά του είναι εξαντλητικό. Ωστόσο όλο τον ελεύθερο χρόνο του τον αφιερώνει στις αγροτικές του δουλειές. «Είναι σκληρή εργασία και απαιτεί πολλή σωματική και ψυχική ενέργεια. Αυτό όμως με ηρεμεί και μου δίνει χαρά, παρότι κάποια στιγμή οι δυνάμεις μου με εγκαταλείπουν. Δεν θα μπορούσα, εφόσον ζω κοντά στη φύση, να μην ασχολούμαι με τη γη και τα ζώα».

Οι ώρες της δημιουργίας, όπως λέει ο κ. Τζιώλας, είναι εκείνες που βρίσκεται στο κτήμα 6 στρεμμάτων με πολλά είδη δένδρων, ενώ φροντίζει πάπιες, αγριόχηνες, κουνέλια και 18 αγριόχοιρους.

«Από τις διάφορες περικοπές και τις φορολογήσεις έχω χάσει περίπου 12.000 ευρώ το χρόνο. Αν δεν είχα τις αγροτικές ασχολίες, ίσως να φαινόταν περισσότερο στην τσέπη μου. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το κέρδος από τα ζώα και τα φυτά μου. Ο,τι παράγω εγώ, ξέρω τι είναι και τι δίνω στην οικογένειά μου και στους φίλους μου».

Ο δάσκαλος. Το πρωί βρίσκεται στην αίθουσα της ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δεσκάτης, όπου διδάσκει. Οταν όμως αφήνει την κιμωλία στον πίνακα, μπαίνει στο αυτοκίνητό του και πηγαίνει στα ζωντανά του.

Ο Νίκος Κρίκος, δάσκαλος, 50 ετών έχει 100 πρόβατα στα οποία αφιερώνει όλα του τα απογεύματα. «Πηγαίνω και μια – δυο ώρες το πρωί, με το που σκάει το πρώτο φως της ημέρας. Θέλουν από νωρίς φροντίδα και την έννοια σου».

Για τον κ. Κρίκο το χρήματα που εισπράττει από το κοπάδι του είναι καλό συμπλήρωμα στα έσοδά του. Αλλωστε ο μισθός του δασκάλου δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας καθώς είναι πατέρας δύο κοριτσιών, της 26χρονης Σταματίνας που είναι μαθηματικός και της 24 Γεωργίας που φοιτά στο τελευταίο έτος της Γεωπονικής Σχολής. Τα χρήματα που κέρδιζε από την κτηνοτροφία ήταν σημαντική βοήθεια για τις σπουδές των παιδιών του.

«Ο γαμπρός μου έχει σπουδάσει τουριστικές επιχειρήσεις, είναι άνεργος και βγάζει ένα μικρό εισόδημα απασχολούμενος με τα ζώα. Είναι σκληρή δουλειά, αλλά όταν βρίσκεσαι στη στάνη και φροντίζεις τα ζώα νιώθεις πράγματι δημιουργικός. Για μένα η καλύτερη περίοδος είναι η καλοκαιρινή γιατί μπορώ και τους αφιερώνω πολύ χρόνο», συμπληρώνει.