Ηταν ένα παράπονο που έως τώρα είχε ακουστεί από κάποιες όμορφες (πλην ημιατάλαντες) ηθοποιούς: τα φυσικά τους κάλλη εμπόδιζαν παραγωγούς και σκηνοθέτες να εκτιμήσουν τα υποκριτικά τους προσόντα. Για πρώτη φορά, όμως, το ίδιο παράπονο διατυπώνεται από μια πολιτικό. «Ξέρω ότι δεν θα κάνω καριέρα στην πολιτική επειδή είμαι ωραία», δήλωσε η Λούιζ Μενς, 40 ετών, και βουλευτής των Τόρις εδώ και είκοσι μήνες. Η Μενς κατήγγειλε τον σεξισμό ενός συστήματος που «κυριαρχείται από άνδρες» σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «GQ». Το παράπονό της πέρασε τα σύνορα της Βρετανίας, μαζί με τις φωτογραφίες στις οποίες η Μενς ποζάρει περισσότερο ως ηθοποιός και λιγότερο ως πολιτικός. Και αν στην περίπτωση της ηθοποιού η ομορφιά γίνεται αιτία για να μη δοκιμάσει ποτέ την τύχη της σε έναν σοβαρό ρόλο, το τίμημα που πληρώνει η πολιτικός είναι να μην ακούγεται η φωνή της. «Το πολιτικό μου μήνυμα», διαμαρτύρεται, «χάνεται ανάμεσα στα σχόλια για τη φυσική μου εμφάνιση και τα σχόλια για την γκαρνταρόμπα μου». Η Μενς δεν χάνει μόνο τη φωνή της, αλλά και αξιώματα. «Κάθε φορά που βγαίνουν οι λίστες με τους προβιβασμούς και δεν υπάρχει το όνομά μου, αναρωτιέμαι πού έκανα λάθος», αναφέρει ενώ χαρακτηρίζει «ενοχλητικό» το γεγονός ότι δεν έχει πάρει ακόμη τον βαθμό του μόνιμου κοινοβουλευτικού γραμματέα, που στη Βρετανία αποτελεί το πρώτο σκαλί στην καριέρα ενός βουλευτή. «Μπορεί να πιστεύουν ότι δεν είμαι πολύ αφοσιωμένη. Δεν ξέρω. Δεν καταλαβαίνω», προσθέτει.

Τα λόγια της Μενς θα δυσαρέστησαν πιθανότατα τον βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος σε μια προσπάθεια να εκλεγούν περισσότερες γυναίκες με τους Τόρις της είχε προσφέρει τη στήριξή του όταν εκείνη έδινε τη μάχη της ως υποψήφια στην περιφέρεια του Κρόσμπι. Στο «GQ», πάντως, η συντηρητική βουλευτής άρπαξε την ευκαιρία – εκείνη που δεν της έδωσαν ποτέ οι συνάδελφοί της – για να παρουσιάσει την πολιτική της ταυτότητα.

«ΕΓΓΟΝΗ» ΤΗΣ ΘΑΤΣΕΡ. Η Λούιζ Μενς δηλώνει «οπαδός του κοινωνικού φιλελευθερισμού που έχει παντρευτεί τον οικονομικό συντηρητισμό». Εκφράζει τον θαυμασμό της για τη Μάργκαρετ Θάτσερ και αυτοβαφτίζεται «πνευματική εγγονή» της. Και για να τονίσει την εκλεκτική συγγένεια, φωτογραφίζεται φορώντας ένα πουκάμισο με φιόγκο σαν εκείνο που φορούσε η Θάτσερ σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές πόζες της τα χρόνια της πρωθυπουργίας της. Η εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», η οποία, όπως και άλλα βρετανικά μέσα, αναπαρήγαγε αποσπάσματα της συνέντευξης, δεν έχει καμία αμφιβολία: η Λούιζ Μενς κρύβει μέσα της μια μικρή Σιδηρά Κυρία.