Θάνατος στην αγχόνη ζητείται και για τους δύο γιους του Μουμπάρακ, τον τότε υπουργό Εσωτερικών και ηγετικά στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Ο νόμος προβλέπει τη θανατική ποινή για τον φόνο εκ προμελέτης», δήλωσε ο εισαγγελέας Μουστάφα Σουλεϊμάν κατά την ολοκλήρωση της αγόρευσής του ενώπιον του δικαστηρίου στο οποίο δικάζεται ο Μουμπάρακ.

Την επιβολή της θανατικής ποινής ζήτησε επίσης ο εισαγγελέας για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και έξι ανώτατους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίοι δικάζονται μαζί με τον Μουμπάρακ.

Ο δικαστής ανέβαλε τη δίκη για τις 9 και 10 Ιανουαρίου.

Λίγο νωρίτερα ο Σουλεϊμάν είχε δηλώσει στο δικαστήριο ότι ο Μουμπάρακ, ο οποίος δηλώνει αθώος, δεν μπορεί να μην γνώριζε για τους πυροβολισμούς κατά του πλήθους στη διάρκεια της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπεύθυνος για την προστασία του λαού, το θέμα δεν είναι μόνον να μάθουμε αν ο ίδιος έδωσε ή όχι εντολές για να σκοτώσουν τους διαδηλωτές, αλλά εκτός αυτού να μάθουμε γιατί δεν επενέβη για να σταματήσει τη βία κατά των διαδηλωτών», σημείωσε.

«Πως γίνεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην γνωρίζει για τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις 25 Ιανουαρίου σε δώδεκα μέρη σε πολλές διοικητικές περιφέρειες;», προσέθεσε, αρνούμενος την άποψη ότι ο Μουμπάρακ δεν γνώριζε για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο εισαγγελέας υπογράμμισε επίσης ότι ο υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ Άντλι ο οποίος δικάζεται ταυτοχρόνως με τον Μουμπάρακ «δεν θα μπορούσε να δώσει διαταγές να πυροβολούν κατά των διαδηλωτών χωρίς να έχει πάρει εντολές από τον Μουμπάρακ».

Οι δύο αξιωματούχοι που ανέλαβαν καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών μετά την πτώση του Μουμπάρακ κατέθεσαν ότι «ο υπουργός Εσωτερικών δεν έχει τη δικαιοδοσία να δώσει διαταγές για να πυροβολούν και δεν μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση αν δεν συμβουλευτεί πρώτα την πολιτική ηγεσία», τόνισε ο Σουλεϊμάν.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ