Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ δεν παραιτείται. Παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε με το ιδιωτικό δάνειο από φίλο του επιχειρηματία και τις παρεμβάσεις του ιδίου σε δημοσιογράφους, ο Βουλφ αποσαφήνισε ότι δεν θα εγκαταλείψει την προεδρία. «Δεν παραβίασα κανέναν νόμο ούτε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε προηγουμένως. Δεν πρόκειται για αδικήματα, αλλά για ζητήματα διαφάνειας, παρουσίασης και εξήγησης», υποστήριξε ο κ. Βουλφ στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στα δύο δημόσια κανάλια ARD και ZDF. «Οποιος δεν αντέχει στη φωτιά της κουζίνας, δεν πρέπει να γίνεται μάγειρας», είπε ο Βουλφ τονίζοντας την απόφασή του να μην εγκαταλείψει το αξίωμα «με τις πρώτες προκλήσεις».

Με την επιστροφή του χθες από τις διακοπές ο Κρίστιαν Βουλφ κλήθηκε για μία ακόμη φορά να τοποθετηθεί για τις κατηγορίες εναντίον του για το δάνειο που είχε πάρει από φίλο του επιχειρηματία για την αγορά κατοικίας στο Αννόβερο όταν ήταν πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Ο θόρυβος δεν κόπασε με τη δημόσια τοποθέτησή του λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Αντίθετα πήρε και ποιοτικά νέα διάσταση, καθώς αποκαλύφθηκε ότι στα μέσα Δεκεμβρίου είχε παρέμβει προσωπικά με απειλητικό τηλεφώνημα στον αρχισυντάκτη της «Bild» για να αποτρέψει το πρώτο δημοσίευμα της εφημερίδας για την υπόθεση. Η απόπειρα επηρεασμού της ελευθερίας του Τύπου, και μάλιστα προσωπικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δημιούργησε αλγεινή εντύπωση.

Στη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» το συγκεκριμένο τηλεφώνημα για το οποίο ζήτησε «συγγνώμη». Στόχος του τηλεφωνήματος δεν ήταν να αποτρέψει το δημοσίευμα αλλά να το αναβάλει για μία ημέρα επειδή βρισκόταν στο εξωτερικό, είπε ο κ. Βουλφ τονίζοντας τη «σημαντική αποστολή των μέσων ενημέρωσης για τη δημοκρατία». Για το δάνειο από τη σύζυγο του φίλου του επιχειρηματία Γκέρκενς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό. «Δεν θέλω να είμαι πρόεδρος σε μια χώρα στην οποία δεν μπορεί κάποιος να δανείζεται χρήματα από φίλους του», είπε ο Βουλφ. «Εάν ένας πρωθυπουργός δεν επιτρέπεται να έχει φίλους, εάν όλοι οι πολιτικοί εφεξής δεν επιτρέπεται να διανυκτερεύουν σε φίλους, αλλά πρέπει να ζητούν για αυτό αποδείξεις, τότε η δημοκρατία μας εξελίσσεται αρνητικά», σημείωσε ο Βουλφ.

Ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας, η αξιοπιστία του έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα. Ηταν η επιλογή της Μέρκελ, αλλά στο μεταξύ εξελίσσεται σε βαρίδι για την Καγκελάριο. Τον επέβαλε μετά κόπων και βασάνων όταν παραιτήθηκε αιφνίδια ο Χορστ Κέλερ το καλοκαίρι του 2010 κόντρα στον δημοφιλή υποψήφιο της αντιπολίτευσης Γιόαχιμ Γκάουκ, ανατολικογερμανό αντικαθεστωτικό αγωνιστή στην περίοδο της DDR. Ομως ο Βουλφ αποδείχτηκε ο «λάθος Πρόεδρος», όπως έγραψε το «Spiegel».