Εκκρεμούσε επί έναν χρόνο η έκδοσή της, αλλά πριν καν περάσει ένα 24ωρο από τις καταγγελίες στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης ότι το υπουργείο Οικονομικών κωλυσιεργεί, δηλαδή σε χρόνο-εξπρές, ανακοινώθηκε ότι υπεγράφη η περιβόητη απόφαση για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών- εκροών καυσίμων! Το σύστημα θεωρείται βασικό εργαλείο για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

Μία ημέρα πριν, στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης είχε καταγγείλει ότι η έκδοσή της «σκαλώνει» εδώ και έναν χρόνο, πότε στις διαφορετικές «αντιλήψεις» των δύο υπουργείων και πότε σε μηχανισμούς γραφειοκρατικούς αλλά και… μη, που ενδεχομένως να μην έχουν συμφέρον να λειτουργήσει.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ. Η ανακοίνωση υπογραφής της απόφασης (το περιεχόμενο της οποίας ωστόσο δεν είναι γνωστό, αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν τη διένειμε στα μέσα ενημέρωσης!) προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ερωτήματα. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέδιδαν την ταχύτητα που επέδειξε το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να δείξει τα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης μετά τις καταγγελίες. Πάντως, αμέσως μόλις δημοσιεύτηκαν οι καταγγελίες του στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να απαντήσει υπογράφοντας αμέσως την απόφαση για την οποία κατηγορείτο πως καθυστερεί.

Σε κάθε περίπτωση, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι έπειτα από επανειλημμένες συσκέψεις των δύο συναρμόδιων υπουργείων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις που είχαν δοθεί από την εθνική επιτροπή για την πάταξη της φοροδιαφυγής, υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει τόσο την εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όσο και τη διασύνδεσή τους με φορολογικούς μηχανισμούς.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΓΓΠΣ και ΓΓ Ενέργειας) βρίσκονται σε συνεργασία για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος εισροών – εκροών στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τα διυλιστήρια ώς τα πρατήρια.