Μεταξύ σφύρας και άκμονος κινείται η Νέα Δημοκρατία, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κληθεί τις επόμενες εβδομάδες να αποφασίσει πώς θα χειριστεί πολιτικά τη νέα δανειακή σύμβαση. Είτε δηλαδή να ψηφίσει τη σύμβαση και να παραμείνει στην κυβέρνηση ή αν θα προτιμήσει την πολιτική της ηρωικής εξόδου αποχωρώντας από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Στην πρώτη περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα έχει βάλει την υπογραφή της σε δύσκολα μέτρα, κάτι που θα τη φέρει σε σύγκρουση με τη σκληρή αντιμνημονιακή πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα, ενώ στη δεύτερη υπάρχει κίνδυνος να χρεωθεί την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπαδήμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στη Λεωφόρο Συγγρού πάντως επισήμως θεωρούν δεδομένο ότι η νέα δανειακή σύμβαση δεν θα αφορά συγκεκριμένα μέτρα, αλλά θα περιγράφει μόνο στόχους αφού τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια (έως το 2015)έχουν ήδη γίνει γνωστά από το Μεσοπρόθεσμο (εισφορά στα ακίνητα, πολυεκκαθαριστικό κ.λπ.).

Αυτοί οι στόχοι – λένε στη ΝΔ – περιγράφηκαν με σαφήνεια από τον ίδιο τον πρόεδρο ως εξής: «να εκμηδενίσουμε το έλλειμμα, να ελέγξουμε το χρέος, και να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, είναι θέμα «που θα πρέπει να επιλέξει και να νομιμοποιήσει ο ελληνικός λαός διά της ψήφου του κι αφού ακούσει τις θέσεις των κομμάτων κατά την προεκλογική εκστρατεία», λένε στη ΝΔ και εμμένουν στην ανάγκη αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. Από την άλλη πλευρά όμως αντιλαμβάνονται πως αν τεθεί θέμα νέων μέτρων από την τρόικα η στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου είναι κατά κάποιον τρόπο μονόδρομος και πολύ δύσκολα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα αναλάμβανε το κόστος να τη ρίξει αποσύροντας την εμπιστοσύνη της στη Βουλή. Οχι μόνο για το πολιτικό κόστος που θα είναι δυσβάστακτο – θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία – αλλά και γιατί, όπως σημειώνει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ «εάν δεν υπάρξει αίσια έκβαση στο PSI (το κούρεμα και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων) και δεν προχωρήσει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, πολύ δύσκολα η επόμενη κυβέρνηση θα μπορεί να υλοποιήσει την πολιτική της».

Ειδικά για τη ΝΔ, στην επίτευξη του PSI βασίζονται ορισμένες κρίσιμες, αλλά ουσιαστικές δεσμεύσεις όπως είναι η αποκατάσταση των αποδοχών στους χαμηλοσυνταξιούχους. «Από το PSI εξαρτάται αν θα γλιτώσουμε τόκους για να μπορέσουμε να επιστρέφουμε το χαμένο εισόδημα στους χαμηλοσυνταξιούχους», υπογραμμίζει με νόημα στέλεχος του κόμματος με γνώση της οικονομικής του πολιτικής.

Πάντως ήδη το κόμμα φαίνεται να υιοθετεί πιο ρεαλιστικές θέσεις όσον αφορά την κυβέρνηση, αφενός μεν μιλώντας πλέον για εκλογές πριν από το Πάσχα (από εκεί που μιλούσε για την 19η Φεβρουαρίου), αφετέρου δε βάζοντας με ευδιάκριτο τρόπο νερό στο κρασί του στο ζήτημα της απελευθέρωσης των μεταφορών το οποίο αφορά 34.000 ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων.