«Η προσωπική απόφαση του Γ. Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνιστά έμμεση αναγνώριση των ευθυνών διακυβέρνησής του και αυτό τον τιμά. Αντίθετα, η προσπάθεια μετάθεσης του χρόνου ανάδειξης νέου προέδρου μετά τις εθνικής εκλογές προδίδει μια αμετανόητη εμμονή που οδηγεί σε κατασπατάληση πολύτιμου χρόνου. Χρόνου που θα κοστίσει στο ΠΑΣΟΚ, στη δημοκρατική παράταξη και στην Ελλάδα» αναφέρει σε δήλωσή του.

«Υπάρχει προφανής δυσαρμονία του κινήματος με την κοινωνία. Η οποία μπορεί να αρθεί μόνον αν οι πολίτες κρίνουν και δώσουν εντολή» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πρόεδρο και η χώρα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Εδώ και τώρα. Αποδοχή της πρότασης Παπανδρέου ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω από συντρίμμια. Και οδηγεί σε μόνιμη ύφεση τη δημοκρατική παράταξη».

Κατσέλη: «Εάν με προτείνουν δεν μπορώ να πω όχι»

Ταυτόχρονα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ η Λούκα Κατσέλη. «Εάν με προτείνουν δεν μπορώ να πω όχι» είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Κατσέλη δηλώνει παρούσα στους πολιτικούς αγώνες του ΠΑΣΟΚ και υπενθυμίζει ότι δεν «αυτοχρίζονται» οι υποψήφιοι πρόεδροι, αλλά σύμφωνα με το καταστατικό πρέπει να προταθεί η υποψηφιότητά τους από το 1/3 της βάσης.

Όσον αφορά στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου για διαρχία είπε ότι δεν πέρασε από το Πολιτικό Συμβούλιο και θα κριθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίσει.

Εκείνο, ωστόσο, που την ενδιαφέρει περισσότερο αυτήν την ώρα, συνεχίζει η ίδια, είναι να προσδιορισθεί το στίγμα του ΠΑΣΟΚ, να ξαναβρεί την επαφή του με τη βάση και οι διαδικασίες διαδοχής να είναι ανοιχτές, «να είναι διαδικασίες βάσης και όχι από το κογκλάβιο».

Μιλώντας στη ΝΕΤ σημείωσε ότι έχει καταθέσει συγκεκριμένη πλατφόρμα στο Εθνικό Συμβούλιο με τις θέσεις της για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Επανέλαβε την αντίθεσή της με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα λέγοντας: «Οι περαιτέρω μειώσεις μισθών, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση και σε δημοσιονομικές αποκλίσεις. Είναι το λάθος φάρμακο στη λάθος στιγμή».

Πάγκαλος: Πρώτα η ανάδειξη υποψήφιου πρωθυπουργού και μετά εκλογές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Εν τω μεταξύ, την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αναδείξει υποψήφιο σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο μεσοδιάστημα έως τις εκλογές, ζητά ο Θ. Πάγκαλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι βάσει των καταστατικών διαδικασιών, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναδειχθεί τον Ιούνιο και επισήμανε ότι στην κούρσα της διαδοχής θα μπορούσε να συμμετάσχει και το πρόσωπο που θα έχει αναδειχθεί ως υποψήφιος πρωθυπουργός.

Μιλώντας στο Mega, το πρωί της Πέμπτης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τάχθηκε υπέρ των καθαρών λύσεων («ο πρωθυπουργός να είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ»), αν και τόνισε πως αν ήταν Γερμανός ή Βέλγος θα έβλεπε με μεγάλη συμπάθεια τη διαρχία στο κόμμα. Ωστόσο, όπως είπε, αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα δεν γίνονται, γιατί δεν έχουμε κατακτήσει τέτοιες συμπεριφορές.

Ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι οι διαδικασίες για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ προβλέπονται στο καταστατικό. «Η βάση εκλέγει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αν τώρα ο υποδεικνυόμενος από την ΚΟ υποψήφιος για την πρωθυπουργία θέλει να είναι υποψήφιος πρόεδρος ποιος θα τον εμποδίσει;», αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ανέφερε πως θα επιλέξει υποψήφιο βάσει των απόψεων που εκφράζει.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιτέθηκε σε εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επικρίνουν τον Γ. Παπανδρέου για την πολιτική που ακολούθησε τα δύο τελευταία χρόνια και ζήτησε να μην αναζητείται εξιλαστήριο θύμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την κατάσταση, έχουμε την ίδια ευθύνη με τον κ. Παπανδρέου. Ήταν πολιτική του ΠΑΣΟΚ» τόνισε. Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε πως θα προτιμούσε η κυβέρνηση Παπαδήμου να εξαντλήσει την τετραετία.

Το ζήτημα της εκλογής προέδρου του κόμματος παραπέμπεται στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα συγκληθεί στις 14 και 15 Ιανουαρίου.

Θα προηγηθεί το Πολιτικό Συμβούλιο όπου θα παρουσιαστεί σχετική εισήγηση. Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν μία μεταβατική διαρχία, να γίνει δηλαδή η εκλογή του νέου προέδρου μετά τις εθνικές εκλογές και να παραμείνει ο ίδιος στην προεδρία έως τότε, με παράλληλη ανάδειξη υποψήφιου πρωθυπουργού. Ωστόσο, οκτώ μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ζήτησαν να ανοίξουν οι διαδικασίες άμεσα.