Γέφυρες με στόχο να βρεθεί σημείο σύγκλισης στο ακανθώδες θέμα των ανατροπών στις επικουρικές συντάξεις έριξαν χθες το υπουργείο Εργασίας και η Νέα Δημοκρατία. Σε μια προσπάθεια να βρεθεί χρυσή τομή, συμφωνήθηκε να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ για να συζητήσουν το θέμα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ο οποίος δήλωσε: «Δεν πρόκειται να αναλάβουμε καμία νομοθετική πρωτοβουλία για κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για τις επικουρικές συντάξεις χωρίς τη συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση». Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ Ν. Νικολόπουλο, τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον σύμβουλο του προέδρου Χρ. Λαζαρίδη ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε σχέδιο δέκα σημείων για τις ανατροπές στις επικουρικές συντάξεις, με στόχο, όπως υποστήριξε, τη διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης και της βιωσιμότητας των Ταμείων.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ επανέλαβαν τη διαφωνία τους όσον αφορά τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ενώ επεσήμαναν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν ενοποιήσεις Ταμείων χωρίς τις απαραίτητες μελέτες. Περισσότερο ανήσυχος από ό,τι πριν από τη συνάντηση δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του είναι αντίθετο σε οριζόντιες περικοπές χωρίς αντίκρισμα.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι χωρίς μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στον χώρο της επικουρικής ασφάλισης οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους συνταξιούχους και μάλιστα άμεσα.

Στο πακέτο Κουτρουμάνη για τις επικουρικές περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:

– Πλήρης ενοποίηση, διοικητική και ασφαλιστική, των πέντε ταμείων επικουρικής ασφάλισης μισθωτών (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ). Η ενοποίηση προβλέπεται να γίνει την 1.7.2012, αφού προηγηθεί η ολοκλήρωση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης.

– Μείωση των επικουρικών συντάξεων στα Ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα και ταυτόχρονα καταβάλλουν συντάξεις που υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών. Δεν θα διαμορφωθεί ενιαίο ποσό σύνταξης για όλα τα Ταμεία. Θα διαφοροποιείται ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και τις οικονομικές τους δυνατότητες.

– Καμία μείωση σε συντάξεις που αντιστοιχούν στο 20% του συντάξιμου μισθού, επομένως καμία μείωση για τους νέους ασφαλισμένους (από 1.1.1993 και μετά).

– Ενοποίηση σε έναν «κουμπαρά» όλων των περιουσιακών στοιχείων των ενοποιημένων Ταμείων.

– Συμμετοχή του νέου Ταμείου στο πρόγραμμα ενίσχυσης της περιουσίας των Ταμείων, σε αντιστάθμισμα των όποιων απωλειών προκύψουν από την ανταλλαγή των ομολόγων.

– Διασφάλιση όλων των κοινωνικών πόρων για την ενίσχυση του νέου Ταμείου.

– Μεταφορά στο νέο Ταμείο του πόρου από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

– Διευθέτηση του πραγματικού χρέους του ΙΚΑ προς το ΕΤΕΑΜ (εκτιμάται σε 4,5 δισ. ευρώ).

– Ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους και σύσταση ατομικών μερίδων για όσους ασφαλίστηκαν από 1.1.2001 και μετά.