Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ρον Πολ με ποσοστό 22% και ακολουθούν ο Νιουτ Γκίνγκριτς με 13%, ο Τεξανός Ρικ Πέρι με 10% και η Μισέλ Μπάκμαν με 5%.

Ο πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνιας Ρικ Σαντόρουμ ευχαρίστησε τους πολίτες της Άιοβα που τον  στήριξαν, ακόμη κι όταν βρισκόταν πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις.
 
Νωρίς σήμερα το πρωί τα αποτελέσματα των προκριματικών στην Άιοβα εμφάνιζαν τον Σαντόρουμ σε ισοπαλία με τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνι κατά τις πρώτες εκλογές για την εξασφάλιση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών.

Αμφότεροι εξασφαλίζουν το 25% της ψήφου με καταμετρημένο το 99%.

Ο Σαντόρουμ αναγνώρισε ότι οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πιθανότερο το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές του Νοεμβρίου να λάβει ο Ρόμνι. «Αυτό που κερδίζει στην Αμερική είναι οι τολμηρές ιδέες, οι οξείες αντιθέσεις και ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τους πάντες. Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τους πολίτες από όλα τα οικονομικά στρώματα, ένα σχέδιο που να λέει ότι θα βάλουμε την Αμερική να δουλέψει», είπε ο Σαντόρουμ περιγράφοντας την πολιτική του.

Ο Μιτ Ρόμνι, που θεωρείται ένας από τους μετριοπαθέστερους υποψήφιους, ικανός να νικήσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις 6 Νοεμβρίου, έλαβε 30.015 ψήφους, έναντι 30.007 του υπερσυντηρητικού αντιπάλου του Ρικ Σαντόρουμ, ο οποίος εξασφάλισε
απροσδόκητα τη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνι υποδέχτηκε πανηγυρικά τα αποτελέσματα των χθεσινών, πρώτων, προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στην Άιοβα.

Τόσο ο Ρόμνι, όσο και ο Σαντόρουμ, πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνιας, εξασφαλίζουν σχεδόν το 25% με καταμετρημένο το 99% των ψήφων.

Ο Ρόμνι πέρασε λίγο χρόνο και δαπάνησε λίγα χρήματα στην Άιοβα κατά τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες, έχοντας επικεντρωθεί περισσότερο στις επικείμενες προκριματικές στο Νιου Χάμσαρ στις 10 Ιανουαρίου.

Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του αγόρασαν πολύ τηλεοπτικό χρόνο την τελευταία στιγμή για διαφημίσεις που τον παρουσιάζουν να έχει ένα ξεκάθαρο συντηρητικό πρόγραμμα.
 
Ο Ρόμνι συνεχάρη τόσο τον Σαντόρουμ, όσο και τον έταιρο υποψήφιο Ρον Πολ, ο οποίος τερμάτισε τρίτος με 21%.

«Αυτή είναι μια βραδιά προεκλογικής εκστρατείας όπου νικήτρια είναι η Αμερική. Θα κερδίσουμε τον Λευκό Οίκο και θα θέσουμε την Αμερική πάλι σε τροχιά», είπε ο ίδιος έχοντας δίπλα του την σύζυγο και τους γιούς του.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι δήλωσε χθες ότι θα επιστρέψει στην αμερικανική αυτή πολιτεία για να αποφασίσει αν θα παραμείνει στην κούρσα διεκδίκησης του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών μετά την πέμπτη θέση που εξασφάλισε στις προκριματικές στην Αϊόβα.

«Αποφάσισα να επιστρέψω στο Τέξας, να αξιολογήσω τα αποτελέσματα των σημερινών προκριματικών και να αποφασίσω αν υπάρχει πεδίο για εμένα στην κούρσα», είπε στους υποστηρικτές του ο Πέρι, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες προηγείτο στις
δημοσκοπήσεις.

«Με λίγη προσευχή και ενδοσκόπηση, θα αποφασίσω ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για το μέλλον», πρόσθεσε.
 
Ο ηλικίας 61 ετών Πέρι προηγείτο του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνι στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών όταν μπήκε στην κούρσα τον Αύγουστο.

 Όμως έχασε έδαφος έπειτα από αρκετές αποτυχημένες συμμετοχές του σε ντιμπέιτ όπου δέχτηκε επικρίσεις για την προτεινόμενη μεταναστευτική πολιτική του και την πρότασή του να εμβολιάζονται υποχρεωτικά τα νεαρά κορίτσια κατά ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού.

Μάλιστα, σε ένα ντιμπέιτ τον περασμένο Νοέμβριο εξετέθη όταν δεν μπόρεσε να θυμηθεί μια από τις τρεις κυβερνητικές υπηρεσίες την οποία ο ίδιος είχε επανειλημμένως πει ότι θα καταργήσει εάν εκλεγεί πρόεδρος.
 
Ο Πέρι έλαβε μόλις το 10% των ψήφων στις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα, την πρώτη εκλογική μάχη για την εξασφάλιση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου 2012.