Τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών μοιάζουν ώρες ώρες ασήκωτα. Πώς να τα αντέξουν, λοιπόν, οι ελληνικές ΠΑΕ σε περίοδο βαθιάς κρίσης και αβεβαιότητας;

Αλλωστε, το μήνυμα από την ΟΥΕΦΑ είναι ξεκάθαρο: οι ομάδες θα παίρνουν αδειοδοτήσεις για συμμετοχές σε εγχώριες ή διεθνείς διοργανώσεις, μόνο όταν είναι οικονομικά τακτοποιημένες. Πάει να πει αυτό, πως ο έλεγχος θα γίνεται συχνά και θα είναι ενδελεχής και όχι για τα μάτια του κόσμου. Η ΟΥΕΦΑ, συνεπώς, ζητεί συμμάζεμα. Τα έξοδα να μην υπερβαίνουν τα έσοδα. Να μη ζουν οι ομάδες με δανεικά, αλλά να φροντίζουν για την επιβίωσή τους και να είναι αυτάρκεις. Είτε φτιάχνοντας και παραχωρώντας αργότερα ποδοσφαιριστές είτε βρίσκοντας χορηγούς ή κερδίζοντας από την παρουσία τους στα παιχνίδια. Βέβαια, όλο αυτό το στόρι έχει και ένα ερωτηματικό: τι θα συμβεί αν κάποια ομάδα που δεν πάρει πιστοποιητικό συμμετοχής, προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια; Και αν δικαιωθεί, μήπως ανοίξει ο ασκός του Αιόλου;

Επί του παρόντος, οι βουλές της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας λειτούργησαν ως καμπανάκι για τον ΠΑΟΚ. Η ΠΑΕ δεν μπορεί άλλο να χρωστά, ούτε να γεννά η μία μαύρη τρύπα την άλλη.

Κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ απαλλάχθηκε από το συμβόλαιο του Βιεϊρίνια, που ήταν ύψους 400.000 ευρώ. Ο Κοντρέρας έπαιρνε 600 χιλιάρικα και όπως γίνεται αντιληπτό, η διοίκηση Ζαγοράκη κέρδισε αρκετά από τις κινήσεις. Στο ταμείο, φυσικά, το κέρδος, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Και τώρα όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει με τον Σαλπιγγίδη, ο οποίος εισπράττει 700.000 ευρώ.

Η ΑΕΚ έχει κάνει από την περασμένη σεζόν περικοπές, ωστόσο πληρώνει «παλιές αμαρτίες». Ο Γκούντγιονσεν παίρνει 650.000 ευρώ και ατύχησε γιατί τραυματίστηκε, ενώ τα 250.000 που δίνει η ΠΑΕ στον Βάργκας είναι σαφώς μικρότερο νούμερο από τα υπερβολικά 800 χιλιάρικα στον Ντιoπ. Λύμπε και Δέλλας παίρνουν μαζί περίπου 650.000 ευρώ, χωρίς τα μπόνους.

Το πιο ακριβό ρόστερ στη Σούπερ Λίγκα το διαθέτει ο Ολυμπιακός. Αστραφτερό είναι για τα δεδομένα των ημερών. Ο Μέλμπεργκ αμείβεται με 1,8 εκατ. ευρώ, ο Μιραλάς συμφώνησε με 1,5 εκατ., ο Πάντελιτς έρχεται από τον πάγκο και τα δίνει όλα για 1,1 εκατ. ευρώ, ο Ιμπαγάσα λαμβάνει 1 εκατ. και ο Τζιμπούρ 900.000 ευρώ. Οσα και ο Κοστάντσο, αλλά ο Αργεντινός θα φύγει. Ουδείς θέλει να πληρώνει τόσα σε κάποιον που προσφέρει ελάχιστα.

Στον ΠΑΟ ο Λέτο παίρνει 1 εκατ. και ο Κατσουράνης αυτή τη χρονιά θα κερδίσει 750.000 ευρώ. Οσο για τον Καστίγιο, ο Αρης θέλει παντί τρόπω να ξεφορτωθεί τα 500.000 του συμβολαίου του. Ασφαλώς δεν θα φύγουν όλοι αυτοί από τις ομάδες. Αλλά είναι βέβαιο πως κάποια συμβόλαια-βαρίδια είναι δυσβάσταχτα για τις ελληνικές ΠΑΕ.