Ενα ξεχασμένο έργο του Κουρτ Βάιλ ανεβαίνει ξανά στη σκηνή ύστερα από 87 χρόνια! Πρόκειται για ένα μπαλέτο με πρωταγωνιστές… παιχνίδια που ζωντανεύουν. Δεκαετίες πριν από το «Toy Story», ο Κουρτ Βάιλ, στο πρώτο του κιόλας έργο, στα 22 του χρόνια, έδωσε ζωή σε παιδικά παιχνίδια. Στη σκηνή βλέπει κανείς ένα μικρό αγόρι και ένα κορίτσι που παίζουν με τα παιχνίδια τους ώσπου τα παίρνει ο ύπνος. Τη στιγμή εκείνη τα παιχνίδια έρχονται στη ζωή και αρχίζει μια περιπέτεια με καλούς και κακούς. Οταν το Καλό κερδίζει τη μάχη, τα παιχνίδια επιστρέφουν στην προηγούμενη κατάστασή τους, της αδράνειας.

Το έργο λέγεται «Μαγική νύχτα» και πρωτοπαίχτηκε το 1922 στο Βερολίνο, έξι χρόνια πριν ο Κουρτ Βάιλ συνεργαστεί με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ στην «Οπερα της πεντάρας» και γίνει διάσημος. Ηταν το πρώτο έργο του Βάιλ που ανέβαινε στο θέατρο και είχε σημαντική επιτυχία. Το 1925 μεταφέρθηκε η παραγωγή στη Νέα Υόρκη και έκτοτε ξεχάστηκε.

Το ανακάλυψε κάποιος τυχαία ξανά το 2005. Βρήκε τις παρτιτούρες στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Γέιλ και το Royal Opera House ανέλαβε να το ξαναφέρει στη σκηνή. Τη χορογραφία έκανε η Αλέτα Κόλινς και η νέα εκδοχή στέκεται πιο κοντά στο αρχικό σενάριο σε σχέση με την εκδοχή της πρώτης χορογραφίας, του Βλάντιμιρ Μπόριτς.

Η Κόλινς προσέθεσε πάντως κάποιες δικές της πινελιές. Οπως και η σκηνογράφος Ρέιτσελ Κάνινγκ η οποία έφτιαξε ένα φανταχτερό μοντέρνο παιδικό δωμάτιο που μάλλον θα εξέπληττε τον Βάιλ. Αλλά αυτό ήταν και το ζητούμενο: το ίδιο το Ιδρυμα Κουρτ Βάιλ ενθάρρυνε σκηνοθέτες και χορογράφους να δημιουργήσουν τα δικά τους σενάρια πάνω στο έργο. Με στόχο όχι απλώς να αναβιώσουν με ακρίβεια την πρώτη παράσταση αλλά να δώσουν ξανά ζωή σε ένα άγνωστο, πια, έργο.