Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθούν προτάσεις που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, μεταξύ των οποίων μείωση των επικουρικών συντάξεων και συγχώνευση Ταμείων, αφήνουν στη Νέα Δημοκρατία. Τονίζουν όμως ότι πρώτα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι άλλες ισοδύναμες λύσεις. Παράλληλα διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχθούν νέες μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις. Και επαναλαμβάνουν τη δέσμευση του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά – «μια από τις ελάχιστες δεσμεύσεις του», όπως υπογραμμίζουν στη Συγγρού – να επαναφέρει τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων (δηλαδή σε όσους παίρνουν 1.000 – 1200 ευρώ μαζί με την επικουρική) στα προ του Μνημονίου επίπεδα όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση.

Εκτός από το επίμαχο θέμα των επικουρικών συντάξεων, άμεσα αναμένεται να κατατεθούν από τη ΝΔ και οι θέσεις της για δύο ακόμα αγκάθια στις σχέσεις της με την τρόικα, την απελευθέρωση των μεταφορών (φορτηγά) και τη μείωση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

Παλαιότερα, η ΝΔ είχε ταχθεί κατά της πλήρους απελευθέρωσης στα φορτηγά όπως και κατά περαιτέρω μέτρων που πλήττουν το επαγγέλμα του φαρμακοποιού. Το θέμα των συντάξεων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιμένει στην αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων πριν συζητήσει οποιαδήποτε μείωση.

Η ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ. Το θέμα των ισοδύναμων μέτρων επανέφερε κατά τις επαφές που είχε πρόσφατα ο αρμόδιος Τομεάρχης του κόμματος για θέματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Νίκος Νικολόπουλος με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη. Ως ισοδύναμα μέτρα θεωρούνται η αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, η «προίκα» των Ταμείων με δημόσια περιουσία ή ακόμα και η επαναφορά μέτρων όπως το Λαχείο Συντακτών.