Σχέδιο που θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής αναζητεί η Αθήνα, την ώρα που η ισραηλινή πλευρά επιμένει να μετατρέψει τη χώρα μας σε κόμβο μεταφοράς του φυσικού αερίου της περιοχής προς την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι αφίξεις ισραηλινών αξιωματούχων στην Αθήνα, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και πρόταση για νέα έλευση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ελλάδα.

Την ερχόμενη εβδομάδα φθάνει στην ελληνική πρωτεύουσα ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχουντ Μπαράκ, ενώ η ισραηλινή πλευρά επισήμως και σε όλους τους τόνους διακηρύττει ότι θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς του φυσικού αερίου της (και αυτού της Κύπρου) προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή τη στιγμή υπάρχει στο τραπέζι πρόταση για σύγκληση κοινού Υπουργικού Συμβουλίου Ελλάδας – Ισραήλ σύντομα, ακόμη και στην Αθήνα, κάτι που θα σημάνει την εκ νέου έλευση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην ελληνική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, επιχειρεί να χαράξει στρατηγικό σχεδιασμό για την ενέργεια στην περιοχή, καθώς ο χάρτης αλλάζει γρήγορα και επιθυμεί, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, όχι μόνο να μη μένει πίσω στις εξελίξεις, αλλά όπου είναι δυνατόν να τις διαμορφώνει.

Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν το βασικό αντικείμενο της χθεσινής διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΞ με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και 20 υπηρεσιακών παραγόντων, με στόχο να λειτουργήσει προπαρασκευαστικά ενόψει της σημερινής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλίσσης Σοφίας με τη συμμετοχή του Σταύρου Δήμα, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Δημήτρη Δόλλη (υπεύθυνος από την κυβέρνηση για την ελληνοϊσραηλινή συνεργασία), με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Γιάννη Μανιάτη.

ΕΡΕΥΝΕΣ. Ο συντονισμός των κινήσεων του ΥΠΕΞ με το ΥΠΕΚΑ θεωρείται πλέον απαραίτητος, καθώς με τις κινήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση στην ελληνική επικράτεια και τις διαδικασίες για προκήρυξη αδειών για σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης η Αθήνα μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι της ενέργειας, κάτι που εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσει τις αντιδράσεις άλλων παικτών (όπως της Αιγύπτου και της Τουρκίας).

Συντονισμός όμως χρειάζεται και για τις συνεργασίες που θα αναζητηθούν σε αυτόν τον τομέα.

Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν ακόμη το αδιέξοδο που φαίνεται αυτή τη στιγμή στο πρότζεκτ του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, με υπαιτιότητα κυρίως της βουλγαρικής πλευράς που βάζει περιβαλλοντικά προσκόμματα, το θέμα του αγωγού Σάουθστριμ, το μέλλον του αγωγού ITGI, αλλά και η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με το Αζερμπαϊζτάν για αγωγό φυσικού αερίου, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά για άλλα πρότζεκτ που αφορούν την Ελλάδα.