«Φέρτε ονόματα και στοιχεία» είναι το μήνυμα που στέλνει τώρα ο Αρειος Πάγος στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, σηματοδοτώντας τον δεύτερο κύκλο των ερευνών για τις καταγγελίες που διατύπωσαν την περασμένη εβδομάδα στην επιστολή παραίτησής τους.

Ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Φώτης Μακρής με έγγραφό του έδωσε προθεσμία στους δύο συναδέλφους του μέχρι αύριο το μεσημέρι για να προσκομίσουν, ύστερα από δικό τους αίτημα, «πλήρεις και αναλυτικές έγγραφες εξηγήσεις».

Για πρώτη φορά μάλιστα εισαγγελείς από τον Αρειο Πάγο επιβεβαίωναν ότι οι κκ. Πεπόνης και Μουζακίτης προφορικά έχουν αναφερθεί με «νεφελώδη τρόπο» σε συγκεκριμένα ονόματα και υποθέσεις, τα οποία όμως ουδέποτε συμπεριέλαβαν στο γραπτό υπόμνημα με το οποίο παρείχαν διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της επιστολής τους.

«Η υπόθεση της ονοματολογίας έχει αρχίσει να θυμίζει σίριαλ με πολλά επεισόδια. Μόνο που το σίριαλ αυτό έχει να κάνει με την αξιοπιστία και το κύρος της ίδιας της Δικαιοσύνης και των εκπροσώπων της, και για την προστασία του θεσμού απαιτείται να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν, αφού προηγουμένως έχουν ερευνηθεί όλα τα πεδία των καταγγελιών», σχολίαζαν χθες δικαστές δηλώνοντας έκπληκτοι για όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις το… μπαλάκι επιστρέφει πίσω στους δύο εισαγγελείς, οι οποίοι καλούνται – όπως θα ζητούσαν και οι ίδιοι από πρόσωπα που εξετάζουν – να προσκομίσουν εγγράφως πλέον όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους, τα οποία αιτιωδώς συνδέονται με την πρόσφατη απόφασή τους να ζητήσουν την αντικατάστασή τους στο οικονομικό τμήμα.

«Ουδέποτε εμποδίστηκαν από κανέναν για να καταθέσουν όλα όσα ήθελαν και να κατονομάσουν τα πρόσωπα που ενδεχομένως παρενέβησαν στο έργο τους», αντέτειναν ανώτατες εισαγγελικές πηγές που δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκεια και την ενόχλησή τους για όσα διαδραματίζονται με επίκεντρο το Εφετείο και τον Αρειο Πάγο.

Από την πλευρά του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επιθεωρητής Φ. Μακρής επισήμανε ότι οι συνάδελφοί του, όταν έδωσαν στον ίδιο διευκρινίσεις, δεν κράτησαν επιφυλάξεις.

Επιπλέον, δεν κατέθεσαν ούτε καν προφορικά έστω ένα όνομα σε εκείνον και φεύγοντας από το γραφείο του οι συνάδελφοί του επέστρεψαν στις επάλξεις.

Παρ’ όλα αυτά, όπως αποδείχθηκε, οι δύο εισαγγελείς είχαν και άλλα να πουν, τα οποία δεν είπαν και, πολύ περισσότερο, δεν έγραψαν.

Για τον λόγο αυτόν στην κοινή αίτησή τους, που κατέθεσαν προχθές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δηλώνουν σαφώς ότι προτίθενται: «…να προσκομίσωμεν εντός της ταχθείσης νομίμου προθεσμίας τις πλήρεις και αναλυτικές έγγραφες διευκρινίσεις μας».

Στο εύλογο ερώτημα «γιατί οι δύο εισαγγελείς δεν ρωτήθηκαν από τους αρμοδίους στον Αρειο Πάγο», η απάντηση είναι ότι «κανένας δεν τους εμπόδισε να καταθέσουν εγγράφως όσα έχουν να καταγγείλουν και κανένας δεν τους υπέδειξε τι θα συμπεριλάβουν στο υπόμνημά τους, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να εκληφθεί και ως παρέμβαση».

Από την πλευρά τους οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς κρατούν κλειστά τα τελευταία τους χαρτιά και επιφυλάσσονται αρμοδίως να καταθέσουν όσα έχουν να πουν για υποθέσεις, αποδείξεις και ονόματα.

Και είναι αλήθεια, όπως παραδέχονται όλοι, ότι από τις δικές τους διευκρινίσεις και τη βαρύτητα των στοιχείων που θα προσκομίσουν και μάλιστα εγγράφως θα εξαρτηθεί αν η υπόθεση αυτή θα κλείσει ή αν θα ξεκινήσει νέα έρευνα για όσα οι οικονομικοί εισαγγελείς αποφασίσουν να καταγγείλουν.

n Την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών των δύο οικονομικών εισαγγελέων ώστε να μη μείνει καμία σκιά πάνω από αυτή τη σοβαρή υπόθεση ζητούν με ανακοινώσεις τους όλα τα πολιτικά κόμματα.