Μικρότερα πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης, ανακριβούς ή μη καταχώρησης συναλλαγών πετρελαίου θέρμανσης στο σύστημα Ηφαιστος, με ρητή επιφύλαξη έναντι περιπτώσεων λαθρεμπορίας, προέβλεπε η νομοθετική ρύθμιση την οποία προωθούσε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρης.

Ο ίδιος πάντως επέμεινε και χθες στη θέση του – μιλώντας στον Βήμα FM – ότι δεν έχει διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και πολύ περισσότερο το κακούργημα της απιστίας για το οποίο διώκεται.

Η ρύθμιση είχε συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θεωρείται πιθανό όμως να αποσυρθεί. Προέβλεπε πρόστιμα από 200 ευρώ έως και 2.000 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα της συναλλαγής που δεν καταχωρίστηκε, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να τριπλασιαστούν, όταν οι αρχικές διατάξεις προέβλεπαν πρόστιμα πενταπλάσια της αξίας της συναλλαγής που δεν καταχωρίστηκε ή καταχωρίστηκε εκπρόθεσμα και αφαίρεση άδειας για τον πρατηριούχο στην περίπτωση μη καταχώρισης στοιχείων δύο φορές. Με τη ρύθμιση οι άδειες αφαιρούνται για σοβαρές παραβάσεις (περισσότερες από μία παραβάσεις που αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου των φορολογικών παραστατικών που δεν έχουν υποβληθεί).

Ρητά οριζόταν άλλωστε πως «τα πρόστιμα δεν επιβάλλονται στην περίπτωση που τα αρμόδια όργανα κρίνουν με αιτιολογημένη απόφασή τους ότι οι αντίστοιχες παραβάσεις οφείλονται σε αντικειμενική δυσλειτουργία του συστήματος Ηφαιστος και υπό την προϋπόθεση ότι ο ενδιαφερόμενος θα στείλει με τηλεομοιοτυπία τα στοιχεία της καταχώρισης στο αρμόδιο τελωνειακό όργανο εντός της νόμιμης προθεσμίας καταχώρισης».