Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να αποχωρήσει πλήρως ο ΟΤΕ από την εταιρεία Telecom Serbia, που αποτελεί τον βασικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών της Σερβίας. Η απόφαση του ΟΤΕ να επιστρέψει στη Σερβία το 20% των μετοχών που κατείχε στην Telecom Serbia, αναμένεται να φέρει στο ταμείο του περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το ποσό που θα καταβληθεί στον ΟΤΕ ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ, ενώ ο Οργανισμός θα λάβει επιπλέον για τη χρήση του 2011 μέρισμα που αναμένεται να ξεπεράσει τα 17 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, η σχετική σύμβαση με την Telecom Serbia για την πώληση του μεριδίου που κατείχε ο Οργανισμός στη σερβική εταιρεία υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η συναλλαγή πρόκειται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2012 και τελεί υπό την αίρεση της εκπλήρωσης των συμφωνημένων προϋποθέσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Μιχ. Τσαμάζ, η συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές, ενώ ειδικότερα για τον όμιλο ΟΤΕ «θα έχει θετική επίδραση στην ενίσχυση των ταμειακών του ροών αλλά και στη μείωση του καθαρού δανεισμού του».

Η ελληνική παρουσία στη Σερβία άρχισε το 1997 όταν ο ΟΤΕ αγόρασε το 20% της Telekom Serbia και η Telecom Italia το 29%, έναντι συνολικής αξίας 1,1 δισ. δολαρίων. Το τίμημα που κατέβαλε τότε ο ΟΤΕ ξεπερνούσε τα 312 εκατ. ευρώ.

Οι αναταραχές στο Κοσσυφοπέδιο και η επίθεση του ΝΑΤΟ στη Σερβία ανάγκασαν την Telekom Italia να αποχωρήσει από την Telekom Serbia το 2003, πουλώντας τη συμμετοχή της έναντι 195 εκατ. ευρώ.

Αλλωστε, και ο ΟΤΕ ήθελε να φύγει από τη Σερβία εδώ και χρόνια καθώς το πακέτο μειοψηφίας που διέθετε, δεν του έδινε τη δυνατότητα να παρέμβει επί της ουσίας στην Telekom Serbia.