Οταν οι 13.000 κάτοικοι του Βουκάν, στην κινεζική επαρχία Γκουανγκντόνγκ, έδιωξαν τους αξιωματούχους τους και οχυρώθηκαν επί 13 ημέρες στην παραλιακή πόλη τους διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά των αρχών και για τον θάνατο ενός χωρικού ενώ κρατούνταν από την αστυνομία, ο Ουάνγκ Γιανγκ έδωσε τη λύση. Ο ανερχόμενος αυτός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γκουανγκτόνγκ μπορούσε να διατάξει την αστυνομία να καταλάβει εξ εφόδου το Βουκάν και να καταστείλει τους διαδηλωτές. Ομως ο Ουάνγκ επέλεξε να αναγνωρίσει πως οι διαμαρτυρίες των κατοίκων ήταν δικαιολογημένες. Και έτσι κατάφερε να εκτονώσει μέσα σ’ ένα πρωί μια αντιπαράθεση, η οποία είχε προκαλέσει στο εξωτερικό έντονες ανησυχίες ότι θα οδηγούσε σε αιματηρή καταστολή.

Σε μια περίοδο που οι κινεζικές Αρχές εφαρμόζουν πολιτική σιδηράς πυγμής έναντι των διαφωνούντων φοβούμενες μήπως φτάσουν ώς εκεί οι εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης, το στοίχημα του Ουάνγκ Γιανγκ στο Βουκάν να υιοθετήσει μια πιο ανεκτική προσέγγιση στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η κίνησή του εγκωμιάστηκε ως «πράξη πολιτικού θάρρους» από τη «Λαϊκή Ημερησία», την επίσημη εφημερίδα του κινεζικού ΚΚ. Μερικοί αναλυτές λένε μάλιστα πως μπορεί να ενισχύσει τις ήδη ισχυρές πιθανότητες του Ουάνγκ να καταλάβει μια θέση στην επίλεκτη εννεαμελή Διαρκή Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος – ένα κύμα υποχρεωτικών «αποστρατειών» αναμένεται ότι θα αφήσει κενές τις επτά από τις εννέα θέσεις της Διαρκούς Επιτροπής. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν αυξηθεί οι ελπίδες αυτών που περιμένουν πότε θα υπάρξει επιτέλους κάποιος σχετικά φιλελεύθερος που θα πιέσει για πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στο ανώτατο επίπεδο της κινεζικής ηγεσίας.

Από την άλλη όμως, η επίδειξη συμπάθειας προς αυτούς που πλήττονται από την κρατική διοίκηση δεν είναι απαραίτητο ότι θα αποβεί υπέρ του πολιτικού σ’ ένα καθεστώς που έχει αναγάγει τη σταθερότητα σε υπέρτατη αξία. Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» σημειώνουν πως οι έπαινοι του Πεκίνου προς τον Ουάνγκ μπορεί να μετατραπούν σε κατηγορίες για ευαισθησίες ανεπίτρεπτες σ’ έναν ηγέτη και για εσφαλμένους στρατηγικούς υπολογισμούς, αν η συμβιβαστική του προσέγγιση οδηγήσει σε περισσότερες και πιο τολμηρές διαμαρτυρίες.

Ο Ουάνγκ, 56 χρόνων, θεωρείται προστατευόμενος του Προέδρου Χου Τζιντάο. Προέρχεται από μια φτωχή οικογένεια του Ανούι, μιας από τις φτωχότερες επαρχίες της Κίνας. Αφησε το σχολείο στα 17 του για να εργαστεί σ’ ένα εργοστάσιο τροφίμων και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εντάχθηκε στον Σύνδεσμο Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της επαρχίας, με επικεφαλής τον Χου. Αφού θήτευσε με επιτυχία σε διάφορα άλλα αξιώματα, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, το 2007 διορίσθηκε σε δύο θέσεις: έγινε ένα από τα 24 μέλη του Πολιτικού Γραφείου και γραμματέας του κόμματος στην Γκουανγκντόνγκ, την πιο πολυάνθρωπη επαρχία της Κίνας, η οποία θεωρείται το «εργαστήριο» της κυβέρνησης για τις δοκιμές πιο προοδευτικών πολιτικών.