Στην Αϊοβα από όπου αρχίζει σήμερα η διαδικασία ανάδειξης του Ρεπουμπλικανού που θα διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας 54% των ψήφων. Τώρα όμως που η δημοτικότητά του έχει πέσει τουλάχιστον 10 μονάδες, οι Ρεπουμπλικανοί ελπίζουν να αποκομίσουν κέρδη – και από τα δεξιά λόγω των μεταρρυθμίσεων στην υγεία και από τα αριστερά λόγω της αδυναμίας του να αντιδράσει στο Κογκρέσο. Δύο διαμετρικά αντίθετες πτέρυγες των Ρεπουμπλικανών εκπροσωπούν και οι δύο υποψήφιοι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν σήμερα στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της εκλογικής επιτροπής (caucus) της Αϊοβα: ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Ρον Πολ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνουν περίπου 20% των ψήφων.

Ωστόσο και ένας τρίτος υποψήφιος δείχνει σημαντική δυναμική τις τελευταίες ημέρες, ο Ρικ Σαντόρουμ πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνιας ο οποίος με την υποστήριξη της χριστιανικής Δεξιάς δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη. Αλλωστε τα γκάλοπ δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί από τους περίπου 100.000 Ρεπουμπλικανούς που συμμετέχουν στην ψηφοφορία παρέμεναν μέχρι χθες αναποφάσιστοι. Η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προτιμά για υποψήφιο απέναντι στον Ομπάμα τον Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος προβλέπεται να κερδίσει σχετικά εύκολα τη δεύτερη προκριματική αναμέτρηση στο Νιου Χαμσάιρ την επόμενη εβδομάδα.

Στην Αϊοβα διεξάγεται η πρώτη από τις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών που θα ακολουθήσουν σε όλες τις Πολιτείες έως τα τέλη Ιουνίου. Συνήθως, οι τρεις που αναδεικνύονται πρώτοι σε αυτή τη μεσοδυτική Πολιτεία συνεχίζουν μέχρι το τέλος. Γι’ αυτό άλλωστε, έστω και την ύστατη στιγμή, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νιουτ Γκίνγκριτς εξαπέλυσε χθες επίθεση κατά του Ρόμνεϊ για τη σαρωτική διαφημιστική εκστρατεία που έκανε στην Αϊοβα. «Εάν μπορούσε να αγοράσει τις εκλογές ο Ρόμνεϊ θα το έκανε», δήλωσε ο Γκίνγκριτς, τον οποίο ο Ρόμνεϊ στοχοποίησε στις διαφημίσεις για τον ρόλο του ως λομπίστα για τους χρεοκοπημένους κρατικούς κολοσσούς στεγαστικής πίστης Fannie Mae και Freddie Mac. Η καμπάνια αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν εντυπωσιακά τα ποσοστά υποστήριξης προς τον Γκίνγκριτς που έπεσε από την πρώτη στην τέταρτη θέση. Μια άλλη υποψήφια, η Μισέλ Μπάκμαν, αγαπημένη του συντηρητικού κινήματος Τσάι Πάρτι την οποία οι δημοσκοπήσεις φέρουν στην τελευταία θέση, δήλωσε ότι μπορεί να κερδίσει την Αϊοβα «μόνο με ένα θαύμα», υπενθυμίζοντας με αυτό τον τρόπο την πίστη της στον Θεό.

Ετσι όλα τα βλέμματα τώρα στρέφονται στον Ρόμνεϊ, ο οποίος έγινε γνωστός ως ο διοργανωτής των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002 στο Σολτ Λέικ Σίτι. Εκείνος όμως φέρει ακόμα τις ουλές από την προεκλογική εκστρατεία του 2008, όταν η προβλεπόμενη νίκη του στην Αϊοβα μετατράπηκε σε συντριπτική ήττα από τον Μάικ Χάκαμπι, που είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει τις ψήφους της χριστιανικής Δεξιάς απέναντι στον μορμόνο υποψήφιο…