Εμμένει στο αίτημα για εκλογές πριν από το Πάσχα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βάζοντας σε εκλογικό συναγερμό το κόμμα της ΝΔ. Μάλιστα αύριο το απόγευμα συγκαλείται η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος με αντικείμενο τον προγραμματισμό ενόψει των εκλογών, τις οποίες ορισμένοι στη Συγγρού βλέπουν την Κυριακή των Βαΐων.

Από τη Νέα Δημοκρατία πάντως υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει συγκεκριμένο έργο να υλοποιήσει και υπενθυμίζουν πως υπάρχει συμφωνία όλων για τη στήριξή της ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Εμείς στηρίζουμε το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου», τονίζουν από τη ΝΔ, ενώ δηλώσεις στήριξης έκανε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας.

Το πραγματικό «κρας τεστ» για τη Συγγρού όμως και τον χρόνο των εκλογών φαίνεται πως θα είναι η έλευση της τρόικας στις 15 Ιανουαρίου οπότε και θα αποσαφηνιστούν οι όροι, δηλαδή τα μέτρα, για να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση.

«Εμείς λέμε ναι στους στόχους, δεν θα δεχτούμε όμως νέα μέτρα, συγκεκριμένα μέτρα που θα δεσμεύουν τη χώρα μέχρι το 2015», τονίζει με έμφαση στέλεχος της ΝΔ με γνώση των οικονομικών θεμάτων.

Οπως τονίζουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, κάθε δανειακή σύμβαση έχει τέσσερα μέρη: πόσα χρήματα και πότε θα καταβληθούν, ποιο είναι το επιτόκιο, πότε εξοφλείται και ποιοι είναι οι λεγόμενοι όροι, δηλαδή η συμπεριφορά που απαιτούν οι δανειστές από τον δανειζόμενο προκειμένου να τον δανείσουν. «Εμείς ασφαλώς κατανοούμε ότι το τέταρτο μέρος, δηλαδή η συμπεριφορά του δανειζόμενου, δεν μπορεί να είναι μια λευκή κόλλα χαρτί. Κάτι θα έχει σίγουρα. Σε αυτό το «κάτι» είναι που θα γίνει το μπρα ντε φερ. Εμείς θα δεχτούμε στόχους, π.χ. το έλλειμμα να φτάσει σε συγκεκριμένο επίπεδο το 2015, ή περικοπή 10% του κράτους. Ωστόσο δεν θα δεχτούμε, σε καμία περίπτωση, να υπάρχουν καθορισμένες λεπτομέρειες πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. Γιατί μπορεί να πετύχεις 10% περικοπή του κράτους με πολλούς τρόπους. Τον τρόπο θα τον επιλέξει η επόμενη, δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».

Μάλιστα, πολλά στελέχη της Συγγρού θεωρούν ότι η επιχειρηματολογία των κομμάτων στην προεκλογική εκστρατεία θα αφορά ουσιαστικά την εξειδίκευση των στόχων της νέας δανειακής σύμβασης. «Εκεί πάνω θα οικοδομήσει ο κάθε υποψήφιος την πρότασή του για το πώς θα εξέλθει η χώρα από την κρίση», τονίζεται χαρακτηριστικά. «Και αυτές τις προτάσεις θα κληθεί να ψηφίσει τελικά ο ελληνικός λαός».