Η συνάντηση ξεκίνησε το μπαράζ επαφών του Πρωθυπουργού με υπουργούς ενόψει της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, στις 16 Ιανουαρίου, με αντικείμενο το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας ύψους 130 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός συναντά στη συνέχεια τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Σκοπός των συναντήσεών τους είναι να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν το πολυνομοσχέδιο-μαμούθ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ. Παπααδήμο, ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θέτει «κόκκινες γραμμές», αλλά «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα».

Όσον αφορά την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού τόνισε ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται κυρίως για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ.

Αναφορικά με τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, εμφανίστηκε να επιμένει στη ρύθμισή τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και στην πρότασή του για μειώσεις ως λύση του προβλήματος.

Ο υπουργός τόνισε ότι πρότεινε μία διευθέτηση που δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά κλιμακωτό.

Για τις διαφωνίες της ΝΔ, επισήμανε ότι έχει δώσει όσα στοιχεία ζητήθηκαν και περιμένει προτάσεις.

Σχετικά με τη σημερινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, εξέφρασε την απορία του για τους λόγους των κινητοποιήσεων τους όταν, όπως είπε, «γνωρίζουν εδώ και ένα μήνα ότι στις 5 Ιανουρίου θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΠΥ και στις 23 Ιανουαρίου από τον ΟΓΑ».

«Είναι απαράδεκτο να ζητούν από τους συνταξιούχους να πληρώνουν τα φάρμακα, όταν το ΙΚΑ για παράδειγμα δεν τους χρωστά ευρώ», ανέφερε.

Τέλος, με αφορμή ερώτηση άν θεωρεί υποκινούμενες τις κινητοποιήσεις τους είπε ότι δεν έχει τέτοια στοιχεία, αλλά υποστήριξε πως «φαίνεται να τους ενοχλεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η μείωση του ποσοστού κέρδους τους που είναι δίκαια».

Μπαράζ συναντήσεων του Πρωθυπουργού ενόψει επίσκεψης τρόικας

«Τεστ αντοχής» θα αποτελέσει το επικείμενο Υπουργικό Συμβούλιο με κύριο αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να φέρει εκ νέου στην επιφάνεια τις διαφωνίες και τις διαφορές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Μετά τις συναντήσεις του με Κουτρουμάνη και Βενιζέλο, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος θα έχει συνεργασία με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και ακολούθως με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Αύριο, ο Πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΕ, την Συνομοσπονδία των Εμπόρων, την ΓΣΒΕ και ΣΕΛΠΕ, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όπου θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν μέχρι τώρα διευθετηθεί.

Ανάμεσά τους το διαζύγιο-εξπρές, η εφεδρεία, η απελευθέρωση των ταξί και των φορτηγών αλλά και η αλλαγή του σωφρονιστικού κώδικα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από