Τις κατηγορίες αυτές αντικρούει ο κ. Καπελέρης, ο οποίος υπέβαλε χθες την παραίτησή του, έπειτα από σχετική προτροπή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, «προκειμένου να διευκολυνθεί η σχετική δικαστική έρευνα».

Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η δίωξη να είναι το αποτέλεσμα της σκληρής κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους δυο οικονομικούς εισαγγελείς και τον Αρειό Πάγο μετά την αρχειοθέτηση των αρχικών καταγγελιών τους περί παρεμβάσεων στο έργο τους. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν χθες βράδυ, οτι ο εις εκ των δυο, ο κ. Σπ. Μουζακιτης είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο για την συγκεκριμένη υπόθεση οτι αν η κυβερνηση προχωρούσε σε νομοθετική ρύθμιση δεν θα υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα.

Η παραγγελία για την άσκηση της ποινικής δίωξης εις βάρος του κ. Καπελέρη ήταν η πρώτη ενέργεια στην οποία προέβη ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, μετά την αρχειοθέτηση των καταγγελιών του ιδίου και του αναπληρωτή συναδέλφου του Σπύρου Μουζακίτη, που τους οδήγησαν την περασμένη εβδομάδα σε απόφαση παραίτησης. Λίγη ώρα αργότερα μάλιστα, με μια κίνηση που έδειχνε ευθέως προς τον Αρειο Πάγο, οι δύο εισαγγελείς εξέφρασαν τη διαφωνία τους όσον αφορά την αρχειοθέτηση των καταγγελιών τους, επαναφέροντας στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα των ονομάτων και των υποθέσεων, που αποτέλεσαν τους «ηθικούς αυτουργούς» για τη σύνταξη της επιστολής παραίτησης.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ. «Η απόφαση των εισαγγελικών λειτουργών είναι σεβαστή», δήλωσε στα «ΝΕΑ» μετά τη δίωξη εις βάρος του ο κ. Καπελέρης και πρόσθεσε: «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η εκπρόθεσμη ενημέρωση του συστήματος «Ηφαιστος» συνιστά λαθρεμπορική πράξη ή ότι διεγράφησαν πρόστιμα σε λαθρεμπόρους». Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει ότι για το θέμα ήταν ενήμερος ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, και η απόφαση για το πάγωμα των προστίμων ελήφθη προκειμένου να μην ανακληθεί η άδεια λειτουργίας σε 3.700 επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης όχι λόγω φοροδιαφυγής, αλλά επειδή καθυστέρησαν να δηλώσουν τις πωλήσεις πετρελαίου σε ένα σύστημα το οποίο εμφάνιζε μεγάλα τεχνικά προβλήματα.

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών Αρχών βρίσκεται, εκτός από τον κ. Καπελέρη, και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων, ενώ στο στάδιο της κύριας ανάκρισης θα ερευνηθεί και το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών.

Στην πορισματική του αναφορά ο εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης υπολογίζει ότι το ύψος της ζημιάς που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο από τη μη είσπραξη προστίμων ανέρχεται τουλάχιστον σε 15 εκατ. ευρώ.

Τη βάση για τη δίωξη για την κακουργηματική απιστία αποτέλεσε εγκύκλιος που είχε εκδώσει τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Καπελέρης, με την οποία ζητούσε την αναστολή της είσπραξης των επίμαχων προστίμων καθώς, όπως ανέφερε, επίκειται νομοθετική ρύθμιση.

Πράγματι, όπως αναγνωρίζει ο κ. Καπελέρης, τον περασμένο Αύγουστο εξέδωσε την επίμαχη εγκύκλιο• ωστόσο, όπως ο ίδιος λέει, «δεν διεγράφησαν πρόστιμα, δόθηκαν όμως εντολές αναστολής είσπραξης των συγκεκριμένων προστίμων». Η νομοθετική ρύθμιση, όπως σημειώνει ο κ. Καπελέρης, βρίσκεται εδώ και αρκετές εβδομάδες στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και προβλέπει ορθολογικότερα πρόστιμα.

Η ΡΥΘΜΙΣΗ. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση επί του παρόντος παγώνει, όπως λένε συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, και το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στην Εθνική Επιτροπή κατά της Φοροδιαφυγής. Στην τελευταία συνεδρίαση του συγκεκριμένου οργάνου, άλλωστε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος είχε ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, παρουσία του κ. Πεπόνη, να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την ΕΛ.ΑΣ. και ιδίως την υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος, καθώς και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, «προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα «Ηφαιστος» και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων». Τα αποτελέσματα αυτών των διασταυρώσεων δεν έχουν γίνει γνωστά.