Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ τον είχε πει «Ευρωπαίο Τσάβες» και ο Βίκτορ Ορμπάν, ο 48χρονος δεξιός υπερεθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, μοιάζει να πασχίζει να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό με τον αυταρχισμό του. Από χθες έχει τεθεί σε ισχύ στη χώρα το νέο Σύνταγμα, που αφορά πλέον τη «χώρα των Ούγγρων» και όχι την «Ουγγρική Δημοκρατία».

Μπορεί οι βουλευτικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες για το 2014, όμως η Δεξιά του Ορμπάν, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, υιοθέτησε την Παρασκευή μια μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου που θα της επιτρέψει να κερδίσει τα τρία τέταρτα των εδρών με μόλις το 25% των ψήφων. Αυτή τη στιγμή το κόμμα του Ορμπάν, το Fidesz, διαθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων, η οποία του επιτρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα κατά βούληση. «Ο νόμος αυτός θα εμποδίσει τους πολίτες να αλλάξουν την κυβέρνηση», επικρίνει ο Γκαμπόρ Σάιρινγκ, βουλευτής του Φιλελεύθερου Οικολογικού Κόμματος (LMP), ο οποίος καταγγέλλει επίσης το γεγονός ότι η φορολογία εισοδήματος με ενιαίο ποσοστό (16%) που θεσπίστηκε εφέτος από την κυβέρνηση περιελήφθη την Παρασκευή στο Σύνταγμα. Πρόκειται, επισημαίνει, για έναν άδικο φόρο, ο οποίος επιφέρει μεγάλη μείωση των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων – δηλαδή της πλειονότητας των Ούγγρων – και είναι καταστροφικός για το κράτος, που έχασε εφέτος έσοδα 500 δισ. φιορινιών (1,6 δισ. ευρώ), επειδή οι πλούσιοι φορολογούνται πλέον σαφώς λιγότερο.

Δεν είναι ασφαλώς το μόνο επίμαχο μέτρο. Το Fidesz του Ορμπάν ψήφισε επίσης έναν νόμο που περιορίζει στο ελάχιστο τις συζητήσεις στο Κοινοβούλιο, ένα κείμενο για τα «κομμουνιστικά εγκλήματα» που βάζει αναδρομικά στο στόχαστρο τους ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος MSZP (πρώην Κομμουνιστικό), οι οποίοι καταγγέλλουν με τη σειρά τους ότι στη χώρα «εγκαθιδρύεται δικτατορία». Τέλος, υιοθέτησε έναν νέο νόμο για τις θρησκείες, ο οποίος μειώνει από περίπου 300 σε 14 τις θρησκευτικές κοινότητες που δικαιούνται δημόσια επιχορήγηση.

Η ΕΥΡΩΠΗ. Πολλές δημοκρατικές χώρες αναρωτιούνται πλέον σε ποιο βαθμό η Ουγγαρία εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλαίσιο των αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου ανήκει από το 2004 και της οποίας μάλιστα προήδρευσε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011. Οι Βρυξέλλες είναι επιφυλακτικές. «Θα εκτιμήσουμε κατά πόσο η νέα ουγγρική νομοθεσία είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. Η δημοκρατική αντιπολίτευση της Ουγγαρίας – σοσιαλιστές (MSZP), αριστεροί οικολόγοι (LMP) και DK (το νέο κόμμα του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Φέρεντς Γκιουρσάνι) – αποχώρησε την Παρασκευή από το Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και ανακοίνωσε πως το 2012 η δράση της θα επικεντρωθεί στους δρόμους της Βουδαπέστης.