Ξεκινά αύριο στην Πολιτεία της Αϊοβα η διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών που θα διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο από τον Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές. Με την ανάδειξη της εκλογικής επιτροπής (caucus) στην Αϊοβα και τις προκριματικές εκλογές που ακολουθούν στο Νιου Χαμσάιρ και στη Νότια Καρολίνα αναμένεται να διαφανεί το φαβορί μεταξύ των έξι υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών, που μέχρι στιγμής πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι ο Μιτ Ρόμνεϊ.

Οταν οι Ρεπουμπλικανοί της Αϊοβα ετοιμάζονταν να ψηφίσουν για τον προεδρικό υποψήφιο πριν ακριβώς από τέσσερα χρόνια, ο Ρόμνεϊ, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, θεωρούνταν ήδη φαβορί και είχε ρίξει εκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική του εκστρατεία σε αυτή τη μεσοδυτική Πολιτεία των τριών εκατομμυρίων κατοίκων. Τελικά ήρθε μακράν δεύτερος με 25% των ψήφων, ένα ποσοστό που έκτοτε έπεφτε συνεχώς. Τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό του παραμένει ίδιο, αλλά οι πιθανότητες να κερδίσει το χρίσμα του κόμματός του είναι πολύ μεγαλύτερες.

Οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν πολυδιασπασμένοι καθώς όλοι οι υποψήφιοι παίρνουν καλά ποσοστά και αυτό λειτουργεί υπέρ του, καθώς ήδη προηγείται σημαντικά στο Νιου Χαμσάιρ που ψηφίζει μία εβδομάδα αργότερα, ενώ πάει καλά και στη Νότια Καρολίνα που ψηφίζει στις 21 Ιανουαρίου. Αν δηλαδή ο 65χρονος Ρόμνεϊ κατορθώσει να εξασφαλίσει τις πρώτες τρεις σερί εκλογικές νίκες, θα βρεθεί σε πολύ ισχυρή θέση έναντι των αντιπάλων του. Η πιθανή νίκη του στην Αϊοβα θα ενισχύσει την έως τώρα πολιτική του: ως πρώην επιτυχημένος επιχειρηματίας έχει οικοδομήσει μια δυνατή βάση μεταξύ των πιο μετριοπαθών ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών, δίνοντας βάση κυρίως στην οικονομία και πραγματοποιώντας συνεχείς επιθέσεις εναντίον του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Την ίδια στιγμή οι οπαδοί του κινήματος «Τσάι Πάρτι» στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος δοκιμάζουν μια σειρά υποψηφίων κόντρα στον Ρόμνεϊ, οι οποίοι όμως δεν δείχνουν να αντέχουν στην πίεση. Μετά την άνοδο και την πτώση της γερουσιαστού Μισέλ Μπάκμαν, του κυβερνήτη του Τέξας Ρικ Πέρι και του επιχειρηματία Χέρμαν Κάιν, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νιουτ Γκίνγκριτς είναι εκείνος που απόλαυσε μια ενίσχυση της τελευταίας στιγμής στις δημοσκοπήσεις από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που βρίσκουν τον Ρόμνεϊ πολύ φιλελεύθερο – και αυτή όμως δεν διήρκεσε πολύ. Ετσι, όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν πιθανή νίκη του Ρόμνεϊ, ο οποίος θα επωφεληθεί αν οι συντηρητικές ψήφοι μοιραστούν εξίσου μεταξύ των άλλων υποψηφίων.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ακόμη οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν κατορθώσει να καταλήξουν στον τρόπο και στην ιδεολογική πλατφόρμα με τα οποία θα διεκδικήσουν τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, καθώς υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες τάσεις μέσα στο κόμμα. Μια δημοσκόπηση του CNN και του περιοδικού «Time» μεταξύ των Ρεπουμπλικανών της Αϊοβα έδειξε ότι μήνες προεκλογικής εκστρατείας, με εκατοντάδες διαφημιστικά μηνύματα και πολλά εκατομμύρια δολάρια, δεν έχουν συμβάλει στη διαλεύκανση της πολιτικής και της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος. Εκτός από τον Ρόμνεϊ που έρχεται πρώτος, πολύ κοντά του βρίσκεται ο σχετικά φιλελεύθερος βουλευτής του Τέξας Ρον Πολ, ενώ ο πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνια Ρικ Σαντόρουμ, η εκλογική βάση του οποίου είναι μεταξύ των κοινωνικά συντηρητικών, έρχεται τρίτος. Αν ενώνει κάτι τους Ρεπουμπλικανούς – υποψήφιους και ψηφοφόρους – είναι η επιθυμία τους να διώξουν τον Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο. Αυτή η επιθυμία όμως δεν θα βοηθήσει στο να γεφυρωθούν οι διαφορές μέσα στο συντηρητικό κόμμα για το πώς π.χ. πρέπει να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ένα θέμα που ήδη έχει προκαλέσει έντονες διαφωνίες μεταξύ των βουλευτών και των γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Οι προκριματικές εκλογές στη μικρή Αϊοβα είναι σημαντικές διότι διεξάγονται πρώτες και διότι από το 1972 κανένας υποψήφιος που δεν κέρδισε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις δεν κατέληξε να κερδίσει τελικά το χρίσμα του κόμματός του. Η Αϊοβα έχει υποστηρίξει Δημοκρατικούς υποψηφίους για τον Λευκό Οίκο σε πέντε από τις έξι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ωστόσο πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι εφέτος οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα.