«Αποκάλυψη» για τους Γάλλους

«Μπορεί ο θεμελιωτής του νέου κύματος του ελληνικού κινηματογράφου που άνθησε στα φεστιβάλ να εμφανίστηκε ως παραγωγός του «Κυνόδοντα», αλλά απογειώθηκε ως σκηνοθέτιδα με το δυναμικό «Attenberg», το χρονικό δηλαδή μιας νεαρής κοπέλας που πηγαινοέρχεται από την ευφορία στην κατάθλιψη σε μια μακρινή βιομηχανική ζώνη». Με αυτή την παράγραφο το περιοδικό «Les Inrocks» συμπεριέλαβε την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη στις μόλις πέντε κινηματογραφικές «αποκαλύψεις» της χρονιάς που πέρασε (δίπλα στην Τζέσικα Τσαστέιν, την πρωταγωνίστρια του «Δέντρου της Ζωής», μεταξύ άλλων). Αλλη μια μικρή διάκριση λοιπόν για την ελληνική κινηματογραφία που εξακολουθεί να προχωρά ακάθεκτη, έστω και με βοήθεια μηδαμινή…

Α.Κ.

Και εκδόσεις μετ’ εμποδίων

Ανήσυχη δηλώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών σε επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η Ομοσπονδία, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την παραχώρηση κωδικών ISBN για λογαριασμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση νέων κωδικών ψηφίων για το 2012! Ο λόγος είναι ότι η εταιρεία, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες της Ομοσπονδίας, παραμένει απλήρωτη από την Εθνική Βιβλιοθήκη. Αν το θέμα δεν διευθετηθεί εγκαίρως, στα τέλη του Ιανουαρίου θα εξαντληθούν οι υπάρχοντες κωδικοί και από τον Φεβρουάριο θα υπάρχει μεγάλο πρακτικό εμπόδιο για την κυκλοφορία των νέων βιβλίων στα βιβλιοπωλεία. Ας ελπίσουμε ότι οι ταμειακές δυσχέρειες του κράτους δεν θα φτάσουν στο σημείο να αναστείλουν και τις νέες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων…

Χ.

Εκμετάλλευση της επιτυχίας

Η αμερικανική εκδοχή της ταινίας «Το κορίτσι με το τατουάζ», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του σουηδού συγγραφέα και δημοσιογράφου Στιγκ Λάρσον, έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τη σύντροφό του Εύα Γκάμπριελσον, η οποία κατηγορεί τα παραδοσιακά μέσα του αμερικανικού μάρκετινγκ ότι εκμεταλλεύονται μια επιτυχία και την ευτελίζουν μέσω δημιουργίας καταναλωτικών προϊόντων. Η σύντροφος του Λάρσον αναφέρεται στην ηρωίδα της τριλογίας του Λάρσον Λίζμπεθ Σαλάντερ, η οποία έγινε μούσα της μόδας μέσα από την εξής διαδρομή: η ενδυματολόγος της ταινίας του Ντέιβιντ Φίντσερ «Το κορίτσι με το τατουάζ» Τρις Σάμερβιλ, δημιούργησε και μια ειδική συλλογή, ομότιτλη της ταινίας, για τη σουηδική αλυσίδα ρούχων H&M. Η Εύα Γκάμπριελσον δηλώνει ότι με αυτόν τον τρόπο χάνεται το μήνυμα του συγγραφέα, ο οποίος αναφερόταν στη βία κατά των γυναικών, ακόμη και στις πιο σύγχρονες και «πολιτισμένες κοινωνίες», όπως της χώρας τους. «Δεν θα δίναμε ποτέ την άδεια να δημιουργηθούν προϊόντα με αφορμή την ταινία», είπε η σύντροφος του συγγραφέα, ο οποίος έζησε μαζί της περισσότερα από 30 χρόνια χωρίς να παντρευτούν. Ο Στιγκ Λάρσον πέθανε το 2004 και τα δικαιώματα του πνευματικού του έργου διαχειρίζονται έκτοτε οι φυσικοί του κληρονόμοι, ο αδελφός του και ο πατέρας του.

Ε.Φ.