Στην πρώτη γραμμή βγαίνει ο Λουκάς Παπαδήμος ενόψει της κρίσιμης περιόδου των 100 ημερών που ξεκίνησε την Πρωτοχρονιά, κατά τη διάρκεια των οποίων θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον της χώρας για πολλά χρόνια.

Με σειρά κινήσεων, μεταξύ των οποίων και η έντονη έκθεσή του στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ο Πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος, μετά και τη στήριξη που του πρόσφεραν στις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών οι πολιτικοί αρχηγοί Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης, να κινητοποιήσει την κυβέρνηση στο έπακρο ώστε να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν από το αδιέξοδο τον τόπο.

ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ. Ο Λουκάς Παπαδήμος, γνωρίζοντας ότι η κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αλλά και με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση απαιτεί από τον ίδιο να ασκήσει πλήρως και σε όλα τα επίπεδα τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του, έκανε με αφορμή την Πρωτοχρονιά ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή: στο μήνυμά του αποτύπωσε πλήρως την πραγματικότητα, χωρίς ωραιοποιήσεις, και χωρίς με αυταπόδεικτα ψευδείς ισχυρισμούς να καλλιεργήσει ελπίδες στους πολίτες ότι η χώρα έχει σωθεί. Οπως τόνισε, ο κίνδυνος για τη χρεοκοπία παραμένει ισχυρός και το διακύβευμα είναι να μείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ.

ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ. Στο διάστημα λοιπόν των επόμενων 100 ημερών, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, θα πρέπει:

n Να έχει ολοκληρωθεί, και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα, η διαδικασία ανταλλαγής κρατικών ομολόγων με τους ιδιώτες επενδυτές (το λεγόμενο PSI, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά ότι θα περιορίσει το χρέος της κατά 100 δισ. ευρώ).

n Να έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στο ελληνικό κράτος, τις οποίες οι δανειστές θεωρούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενη δόσης του δανείου (περίπου 90 δισ. ευρώ).

n Να έχει καταρτισθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να έχουν συμφωνηθεί οι όροι του Μνημονίου που θα τη συνοδεύουν.

Στο πλαίσιο αυτό συγκαλεί την προσεχή Πέμπτη νέο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να ζητήσει από τους υπουργούς να επιταχύνουν στον μέγιστο βαθμό την προώθηση των αλλαγών στα υπουργεία τους, ώστε κανένα υπουργείο να μην έχει εκκρεμότητες στις 15 Ιανουαρίου – τότε φθάνουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας για τον κρισιμότερο ίσως έλεγχο της ελληνικής οικονομίας από την αρχή αυτής της διαδικασίας, το καλοκαίρι του 2010. Οπως είναι γνωστό, από το «πράσινο φως» της τρόικας, μετά τους ελέγχους, θα δοθεί η εντολή για την εκταμίευση των 90 δισ. και ο Λουκάς Παπαδήμος το έχει καταστήσει αυτό σαφές σε όσους υπουργούς κάλεσε στο γραφείο του τις τελευταίες ημέρες.

ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει μάλιστα από τους υπουργούς να του αποστείλουν ενημερωτικά σημειώματα με τις προτεραιότητες κατά υπουργείο, προκειμένου αυτές να ιεραρχηθούν σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε στη συνέχεια να προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι γίνεται αγώνας δρόμου για να μπορέσει να καταρτιστεί το πολυνομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση των φορτηγών αυτοκινήτων, τις δικηγορικές εταιρείες, αλλαγές στον τομέα απονομής της δικαιοσύνης, ρυθμίσεις σε θέματα του υπουργείου Περιβάλλοντος κτλ., ώστε να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης.