Οι νεαροί εθελοντές για την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στα κεντρικά γραφεία στο Σικάγο έτρωγαν πίτσα ένα απόγευμα του Οκτωβρίου όταν είδαν να μπαίνει στην αίθουσα μια αναπάντεχη επισκέπτρια: η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών κατέφθασε για να τους εμψυχώσει. Η Μισέλ Ομπάμα συχνά αστειεύεται λέγοντας ότι ο σύζυγός της είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και αυτοαποκαλείται «επικεφαλής των μητέρων». Τον τελευταίο καιρό δεν εμψυχώνει μόνο τους νεαρούς εθελοντές αλλά όλο το αμερικανικό έθνος.

Επειτα από σχεδόν τρία χρόνια στη διάρκεια των οποίων είχε φροντίσει να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της, ξαφνικά φαίνεται να είναι πανταχού παρούσα: τον Οκτώβριο ανέλαβε επτά διοργανώσεις για τη συγκέντρωση δωρεών με στόχο τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Ομπάμα, προώθησε νέες πρωτοβουλίες για τους βετεράνους, υποστήριξε ανοιχτά το νομοσχέδιο του συζύγου της για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ενώ εμφανίσθηκε ακόμα και σε μια εκδήλωση για τις θέσεις εργασίας που οργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, το οποίο συνήθως αντιτίθεται στην πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα.

Εάν η πρώτη φάση της Μισέλ ως Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ συνδυάστηκε με το γκλάμουρ καθώς εμφανίστηκε σε πολλά εξώφυλλα ιλουστρασιόν περιοδικών και έδωσε πλήθος συνεντεύξεων και η δεύτερη με την προάσπιση διαφόρων θεμάτων, από την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας μέχρι την προστασία των οικογενειών των στρατιωτικών, στην τρίτη φάση εισέρχεται ως η αισιόδοξη πρέσβειρα μιας κυβέρνησης που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και – πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που οι Ομπάμα εγκαταστάθηκαν στον Λευκό Οίκο – ως η αφηγήτρια της ιστορίας του συζύγου της.

«Η αποστολή της τώρα είναι να ενεργοποιήσει τους πολίτες και να τους ενθαρρύνει να βγουν να στηρίξουν τον σύζυγό της», εξηγεί ο στενός συνεργάτης και επικοινωνιακός σύμβουλος του Ομπάμα Ντέιβιντ Αξελροντ. Το βασικό της μήνυμα αφορά κάτι που ο Πρόεδρος έχει επαναλάβει πολλές φορές στους συμβούλους του τους τελευταίους μήνες: ότι επιθυμεί μια ευκαιρία να κριθεί όχι μόνο από τα όσα έκανε αλλά και σε σύγκριση με τον Ρεπουμπλικανό διεκδικητή της Προεδρίας. Η Μισέλ μεταφέρει διαρκώς αυτό το μήνυμα: «Σε έναν χρόνο από τώρα θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών οραμάτων γι’ αυτή τη χώρα – πολύ διαφορετικών», τόνισε εκείνη τη μέρα στο Σικάγο.

Σε αντίθεση με τον πρώτο καιρό, τώρα η Μισέλ «έχει την ελευθερία να δείχνει το πάθος της», εξηγεί η ειδικός δημοσίων σχέσεων Μέριλιν Κατζ, φίλη του ζεύγους από το Σικάγο. «Υπάρχει ένα είδος περιορισμού που συνοδεύει τον Λευκό Οίκο αλλά εκείνη μπορεί τώρα να κάνει μιαν ανεμπόδιστη προεκλογική εκστρατεία».

Σε μια κυβέρνηση με πολλά προβλήματα, η Μισέλ Ομπάμα έγινε μια αξιόπιστη πηγή καλών ειδήσεων. Κάνει ανακοινώσεις για επιτυχίες: μόνο την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για την πρόσληψη βετεράνων από ιδιωτικές επιχειρήσεις και την έναρξη ενός νέου προγράμματος για την προώθηση της ποίησης στα αμερικανικά σχολεία. Σύμφωνα με συμβούλους του Λευκού Οίκου, η Μισέλ θέλει να συμβάλει στην επανεκλογή του συζύγου της και μόλις πέντε χρόνια μετά την ξαφνική εμφάνισή της στη δημόσια ζωή βγάζει πάντα επιτυχημένους λόγους και σπανίως υπόκειται σε αρνητική κριτική.

Ολα αυτά προκαλούν το αναπόφευκτο ερώτημα: Τελικά, η θεληματική σύζυγος του Προέδρου που δεν ήθελε να εμπλακεί ο άνδρας της με την πολιτική θα είναι εκείνη που θα πείσει τους Αμερικανούς να τον επανεκλέξουν; Η Μισέλ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, των εργαζόμενων γυναικών καθώς και εκείνων με καταγωγή από χώρες της Λατινικής Αμερικής: και οι τρεις αυτές ομάδες είναι κρίσιμες για την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα. Η δημοτικότητα της Μισέλ, εξηγεί το στέλεχος των Δημοκρατικών Σελίντα Λέικ, έχει μια προστατευτική απήχηση στον σύζυγό της. «Λειτουργεί αποτρεπτικά σε πολλές πιθανές επιθέσεις εναντίον του, τον κάνει να δείχνει καλύτερος».