Η πρόταση του Πρωθυπουργού για δημοψήφισμα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε Παρίσι και Βερολίνο και οδήγησε τον γαλλογερμανικό άξονα στην απαίτηση άμεσης συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Στην πραγματικότητα οι ισχυροί εταίροι μας δούλευαν μήνες τώρα για να πετύχουν την – προσωρινή έστω – σύγκλιση των δύο μεγάλων κομμάτων. Οι συζητήσεις εντάθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 25 και 26 Οκτωβρίου, όπου οι Ευρωπαίοι είπαν σε όλους τους τόνους στον Πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως εάν δεν βρεθεί κοινός τόπος η Ελλάδα κινδυνεύει με οριστικό ναυάγιο.

Οι μεγάλες πιέσεις όμως προς αυτή την κατεύθυνση κορυφώθηκαν τα τελευταία 24ωρα με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές οχλήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων σε πολιτικά στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων όλων των βαθμίδων τα οποία έχουν «ευρωπαϊκή ατζέντα» και διατηρούν πάντα μαζί τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Οι πρωταγωνιστές στις συζητήσεις με τους έλληνες πολιτικούς ήταν η Καγκελάριος Μέρκελ και το επιτελείο της, ο Πρόεδρος Σαρκοζί και το επιτελείο του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς. Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης πάντως, στην κοινή συνέντευξη των ηγετών Γερμανίας και Γαλλίας, ο Σαρκοζί με μια φράση αποκάλυψε την απαίτηση των ισχυρών εταίρων μας για συναίνεση στην Ελλάδα ως προϋπόθεση για ολοκλήρωση του λεγόμενου «σχεδίου σωτηρίας». «Απευθύνομαι και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση» είπε ο γάλλος Πρόεδρος, και για τους γνωρίζοντες είναι σαφές ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας». Και για να είναι ξεκάθαρη η στάση των εταίρων μας ο πρόεδρος της Γαλλίας επανήλθε χθες το απόγευμα για να ενθαρρύνει τους Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με αμοιβαίες υποχωρήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τη σκυτάλη από τον Νικολά Σαρκοζί πήρε η Ανγκελα Μέρκελ η οποία άσκησε αυτή τη φορά δημόσια πίεση για εξεύρεση λύσης «Εγώ από τους Ελληνες δεν θέλω ανακοινώσεις, θέλω πράξεις».

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. Κεντρικά στελέχη της Κομισιόν επισημαίνουν ότι η προσπάθεια για συνεννόηση των δύο μεγάλων κομμάτων δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση για τους Ευρωπαίους γιατί, όπως εξηγούν, στην πραγματικότητα μέχρι και την τελευταία άτιμη τόσο ο Πρωθυπουργός τόσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδοτούσαν κάθε προσπάθεια συνεννόησης. «Η Ελλάδα δεν έχει κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασιών και επιπλέον τα δύο κεντρικά πρόσωπα της πολιτικής ζωής δεν έδειξαν ούτε για μια στιγμή εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, που άνοιξε αυτή η συζήτηση, τη διάθεση για κοινή πορεία μέχρι η χώρα δεν ξεφύγει από την κίνδυνο της χρεοκοπίας» έλεγε με έμφαση χθες κεντρικό στέλεχος της Κομισιόν. Το ίδιο στέλεχος πάντως εξέφραζε παράλληλα την αισιοδοξία ότι είναι θέμα ελάχιστου χρόνου η εξεύρεση λύσης, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες των εταίρων μας ώστε οι αρχηγοί να μετακινηθούν ένα βήμα ώστε να συναντηθούν και να δώσουν μαζί με τον Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής τη μάχη για τη διάσωση της Ελλάδας.