Τις μεθόδους των οίκων αξιολόγησης επιδιώκει να αντιγράψει η FIFA για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των συλλόγων, αναφέρει δημοσίευμα της «Daily Telegraph».

Οι προσπάθειες της FIFA έχουν στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις μεταγραφές και τον εντοπισμό των κακοπληρωτών συλλόγων σε συνεργασία με το νέο Σύστημα Ταυτοποίησης Μεταγραφών (TMS) που βρίσκεται σε λειτουργία τους τελευταίους μήνες.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στη μεγάλη ανησυχία που επικρατεί στους κόλπους του ποδοσφαίρου για τους κακοπληρωτές κυρίως από χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Ως παράδειγμα αναφέρει τη Λίβερπουλ και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τον Ολυμπιακό για τις προσπάθειες του τελευταίου να αναβάλει την καταβολή των συμφωνηθέντων για τη μεταγραφή του Ριέρα.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αξιολόγησης των συλλόγων που θα βοηθήσει στην αναζήτηση ευθυνών», δηλώνει ο γενικός διευθυντής του TMS Μαρκ Γκοντάρντ.

Το TMS ενημερώνεται για κάθε μεταγραφική κίνηση και βοηθά να βρεθούν λύσεις σε αντιπαραθέσεις συλλόγων. Μέχρι σήμερα έχει αναλάβει δράση σε 304 υποθέσεις ενώ κάθε μήνα χειρίζεται 50 τέτοιες περιπτώσεις. Το πρόβλημα κατά τον Γκοντάρντ εντοπίζεται στα μεγάλα ποσά που δεν πληρώνονται από τους συλλόγους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αλυσίδα από κακοπληρωτές χωρίς να έχουν την ευθύνη οι σύλλογοι.

Το TMS ελέγχει τις κινήσεις περισσοτέρων από 5.000 συλλόγους και ενημερώνεται για κάθε μεταγραφική τους κίνηση. Αν ένας σύλλογος δεν ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις για μεταγραφή που πραγματοποίησε, τότε αναλαμβάνει δράση το TMS και στέλνει τον κακοπληρωτή στην Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA.

n Η Σιόν προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την οποία ζητά να επέμβει στην αντιπαράθεσή της με την UEFA. Ο ελβετικός σύλλογος κατηγορεί την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ότι παραβίασε τους κανόνες της διοργάνωσης του Γιουρόπα Λιγκ με την αποβολή της και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΕ να της επιβάλει πρόστιμο ίσο με το 10% των εσόδων της. Οι δύο πλευρές θα λύσουν οριστικά (;) τις διαφορές τους στις 24 Νοεμβρίου στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Να θυμίσουμε πως η UEFA απέβαλε τη Σιόν από το Γιουρόπα Λιγκ, αν και είχε κατακτήσει την πρόκριση στους αγωνιστικούς χώρους, γιατί χρησιμοποίησε έξι παίκτες που απέκτησε όντας τιμωρημένη από τη FIFA.