Με το αίτημα «εκλογές τώρα» να αποτελεί τη σημαία της αντιπολιτευτικής επίθεσης, θα πορευτεί πλέον η ΝΔ. Με αφορμή και τα επεισόδια που στιγμάτισαν τις παρελάσεις σε σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, το γαλάζιο επιτελείο έκρινε ότι το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες θα πρέπει στο εξής να είναι κυρίαρχο για τη ΝΔ και το βασικό όπλο της στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Το γάντι των εκλογών στην κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, θα ρίξει με ηχηρό τρόπο ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την αυριανή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, ενώ σε εκλογική ετοιμότητα θα θέσει τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία συνεδριάζει εκτάκτως μεθαύριο Τετάρτη.

Η αλλαγή πλεύσης της ΝΔ, που μέχρι τώρα ζητούσε με έμμεσο τρόπο εκλογές, υπαγορεύεται σε σημαντικό βαθμό και από τη βάση του κόμματος, όπως αναφέρουν επιτελικά γαλάζια στελέχη. «Με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην κοινωνία, το αίτημα για εκλογές πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να μη δημιουργείται σύγχυση για τις πραγματικές προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημειώνουν τα ίδια στελέχη. Στο επιτελείο της Λεωφόρου Συγγρού εκτιμούν ότι γύρω από το αίτημα των εκλογών έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται μια κοινωνική πλειοψηφία που, στην πορεία, θα είναι δύσκολο να αγνοήσει η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα καταγράφει μια «πρωτοφανή δυσαρμονία μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας».

οπως… ο κοελιο. Παράλληλα, στη ΝΔ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην απόφαση του πορτογάλου Πρωθυπουργού, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, να επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου που έχει υπογράψει η χώρα του με την τρόικα, με στόχο τη χρηματοδότηση ενός μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδίου, όπως ανέφερε ο ίδιος στην Ιβηροαμερικανική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Παραγουάη.

Η κίνηση Κοέλιο θα προβληθεί έντονα από τον κ. Σαμαρά, καθώς αποτελεί μία ακόμη απόδειξη, όπως λένε στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ, ότι ο δρόμος της επαναδιαπραγμάτευσης είναι ανοικτός για τη χώρα μας.