Πιέζεται να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες ο Γιώργος Παπανδρέου, και στις ασφυκτικές πιέσεις που του ασκούνται από κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου ήρθαν να προστεθούν και τα πρωτοφανή γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, που θέτουν την κυβέρνηση μπροστά σε νέα δεδομένα, καθώς αναμετράται πλέον με το φάσμα της αδυναμίας να εφαρμόσει τις πολιτικές της. Υπό την έννοια αυτή, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία συγκαλείται το απόγευμα, αλλά ο λόγος για τον οποίο συγκλήθηκε (η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου) παραμερίστηκε εκ των πραγμάτων από τα γεγονότα στις παρελάσεις για την εθνική επέτειο.

Με δεδομένο μάλιστα ότι σχεδόν το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών που παρέστησαν στις παρελάσεις αποδοκιμάστηκαν στην καλύτερη των περιπτώσεων (σε άλλες προπηλακίστηκαν και σε άλλες δέχθηκαν επιθέσεις με κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα), θεωρείται βέβαιο ότι οι βουλευτές θα διεκδικήσουν σήμερα από τον Πρωθυπουργό να μιλήσουν προκειμένου να θέσουν ζητήματα όπως:

< η εικόνα ακυβερνησίας που εμφανίζει η χώρα

< ποια μπορεί να είναι η πορεία του ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα

< ποιες συγκεκριμένα πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβει για να αποσυμπιεστεί η κοινωνική αναταραχή (κυβέρνηση εθνικής ενότητας, κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, ανασχηματισμός).

Ακόμη και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ως έσχατη λύση για να επέλθει η κοινωνική ηρεμία, υποστήριζαν ορισμένοι χθες ότι θα εισηγηθούν…

Είναι όμως αδιευκρίνιστο αν θα δοθεί ο λόγος στους βουλευτές, καθώς χθεσινοβραδινές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου είναι σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, θεωρεί ότι όσα συνέβησαν στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου ήταν αποτέλεσμα της δράσης «ελάχιστων μειοψηφιών», ότι «δεν υπάρχει πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση» και πως «εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας, έχουμε πολύ έργο μπροστά μας, και μετά τη συμφωνία που πετύχαμε είναι πρωταρχικό μας καθήκον να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει».

Ο Πρωθυπουργός, που είχε χθες τρίωρη συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο (μετείχε σε ένα μέρος της και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης), θεωρεί πως αν η κυβέρνηση υπερκεράσει τα τρία – τέσσερα εμπόδια που έχει μπροστά της ώς το τέλος του χρόνου, η κατάσταση γι’ αυτήν θα βελτιωθεί σημαντικά στη συνέχεια. Πρόκειται για τις ψηφοφορίες:

< για το φορολογικό νομοσχέδιο

< τον προϋπολογισμό του 2012

< τη νέα σύμβαση των 130 δισ.

< τα νομοσχέδια Ραγκούση (για τα ταξί), Ρέππα (αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα), Κουτρουμάνη (Ασφαλιστικό).

Η επιμονή του Πρωθυπουργού στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τη χώρα με το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα απαντάει ώς έναν βαθμό και στις αναφορές βουλευτών, αλλά και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι ίσως πια η μόνη λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας είναι οι πρόωρες εκλογές. Ο ίδιος, όπως προαναφέρθηκε, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για το τι σκέφτεται να πράξει σχετικά.