Σε συνέντευξη Τύπου, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό «θετικές, παραγωγικές, έντονες» και ότι αυτό τον χαρακτηρισμό έχουν δώσει και οι δυο πλευρές, σημειώνοντας ότι με τη συμμετοχή του Μπαν Κι-μουν έγιναν «ουσιαστικές συνομιλίες σε ουσιώδη κεφάλαια».
 
Σύμφωνα με τον Ντάουνερ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας των συνομιλιών, ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε για δύο ώρες με τους ηγέτες, που περιλάμβανε και πρωινό και αποφασίστηκε η συζήτηση τεσσάρων ουσιαστικών θεμάτων.

Πρώτα απ' όλα, για τη διακυβέρνηση και τον καταμερισμό της εξουσίας, ιδίως με επίκεντρο το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή, την προεδρία.

Δεύτερον, το περιουσιακό, τρίτο το εδαφικό και τέταρτο την ιθαγένεια.
 
Ο Ντάουνερ ανέφερε ότι μετά την αναχώρηση του Μπαν Κι-μουν, συνεχίστηκαν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, με συναντήσεις του ιδίου, του Πάσκο και άλλων αξιωματούχων του ΟΗΕ με τις αντιπροσωπείες των δυο πλευρών και είχαν «εκτενείς συζητήσεις» με επίκεντρο τα τέσσερα θέματα που προανέφερε.

Στη συνέχεια, έγιναν χωριστές συναντήσεις εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ με συμβούλους των δυο διαπραγματευτικών ομάδων.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ επισήμανε ότι εκτός από τις χωριστές συναντήσεις των αξιωματούχων του οργανισμού και εμπειρογνώμων με τους συμβούλους των δυο ηγετών, θα ακολουθούσε χθες το βράδυ δείπνο με την παρουσία όλων για συνέχιση των συνομιλιών.

Το ίδιο πρόγραμμα θα ακολουθηθεί και σήμερα.
 
Ο Μπαν Κι-μουν αναμένεται να μεταβεί ξανά στο χώρο των διαπραγματεύσεων (βρίσκεται 28 περίπου χιλιόμετρα από την έδρα του ΟΗΕ) στις 3 το απόγευμα (τοπική ώρα) και θα παραμείνει μέχρι τις 9 το βράδυ, συμμετέχοντας και σε δείπνο εργασίας με τις δύο αντιπροσωπείες.

Σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει προτάσεις για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δυο πλευρών, ο  Ντάουνερ απάντησε αρνητικά.

«Εμείς, δεν είμαστε διαιτητές σ' αυτή τη διαδικασία», υποστήριξε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «έχουμε πει επανειλημμένα πως δεν θα είμαστε διαιτητές ή μεσολαβητές στη διαδικασία αυτή και θα είμαστε ευτυχείς όσο πιο βοηθητικοί μπορούμε να είμαστε», επαναλαμβάνοντας ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν υποβάλει γεφυρωτικές προτάσεις».
 
Όπως ανέφερε, αυτό που κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη είναι να συζητούν με τις δυο πλευρές εκτενώς τις θέσεις τους, καθώς και τις θέσεις της μίας με την άλλη πλευρά ώστε να υπάρχει μια πλήρης κατανόηση των θέσεων.

Αλλά, στο τέλος της ημέρας, οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν τις δικές τους συγκλίσεις, επισήμανε, σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα σ' αυτούς και δεν έχει καμία πρόθεση να το πράξει.
 
Στη συνέχεια, απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει κάποια πρόοδος στο θέμα της διακυβέρνησης και του καταμερισμού της εξουσίας, ανέφερε ότι «οι ηγέτες κοιτάζουν μέσα από διαφορετικές ματιές».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «οι δύο πλευρές προσπάθησαν να βρουν τρόπους για την πλοήγηση μέσα απ' αυτές τις θέσεις. Έτσι,
μπορείτε να το ερμηνεύσετε όπως θέλετε. Εμείς θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να εμπλακούμε σε μια σημασιολογική συζήτηση. Θα καταλάβετε ότι δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες για το τι έχουν συζητήσει. Είπα ότι οι συζητήσεις ήταν θετικές,
παραγωγικές και έντονες. Δεν είναι μόνο δικά μου λόγια, αλλά αυτοί οι χαρακτηρισμοί δόθηκαν και από τις δύο πλευρές».
 
Τέλος, ο Ντάουνερ εξέφρασε την ελπίδα ότι στη σημερινή δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα, ενώ για το τι θα συμβεί στο τέλος, όπως επισήμανε, θα το ανακοινώσει ο Γ.Γ. σήμερα το βράδυ ή το πρωί της Τρίτης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από