Ενα αεροσκάφος και εγγυήσεις για την ασφάλειά του ζητεί, σύμφωνα με πηγή του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (ΕΜΣ), ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, ώστε να εγκαταλείψει την κρυψώνα του στην έρημο της Νότιας Λιβύης και να μπορέσει να παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Από την ημέρα που ο 39χρονος Σαΐφ εγκατέλειψε την Μπάνι Ουαλίντ, περί τις 17 Οκτωβρίου, οπότε το άλλοτε οχυρό των κανταφικών δυνάμεων στη Βόρεια Λιβύη περιήλθε στον έλεγχο των επαναστατικών δυνάμεων, οι φήμες για το πού βρίσκεται οργιάζουν. Κάποιες τον θέλουν να έχει περάσει, μαζί με τον πρώην επικεφαλής των λιβυκών υπηρεσιών πληροφοριών, Αμπντάλα αλ Σενούσι, στον Νίγηρα. Σύμφωνα ωστόσο με την προαναφερθείσα πηγή του ΕΜΣ, ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι δεν έχει εγκαταλείψει τη Λιβύη, του προσφέρει καταφύγιο ηγετική φυσιογνωμία των Τουαρέγκ, νομαδικού λαού της ερήμου. «Ο Σαΐφ ανησυχεί για την ασφάλειά του», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Πιστεύει ότι το να παραδοθεί είναι η καλύτερη επιλογή που μπορεί να κάνει».

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο Σαΐφ επιθυμεί την ανάμειξη μιας τρίτης χώρας – πιθανώς της Αλγερίας ή της Τυνησίας – σε μια συμφωνία μεταφοράς του στη Χάγη. «Θέλει να του σταλεί αεροσκάφος. Θέλει εγγυήσεις». Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης δεν επιβεβαίωνε χθες τις πληροφορίες που ήθελαν και τον Σαΐφ, και τον Αλ Σενούσι πρόθυμους να παραδοθούν. Από την πλευρά της, η νοτιοαφρικανική εφημερίδα «Beeld» υποστήριζε σε δημοσίευμά της πως μια ομάδα νοτιοαφρικανών μισθοφόρων εξακολουθεί να βρίσκεται στη Λιβύη και επιχειρεί να βγάλει από τη χώρα τον φυγά γιο του συνταγματάρχη, που τάφηκε κάπου στην έρημο την Τρίτη.