Ο 15χρονος έφηβος ζούσε πριν από 7.500 χρόνια σε μια σπηλιά κοντά στο σημερινό Στάβανγκερ της Νορβηγίας. Ηταν μέλος μιας ομάδας 10-15 ατόμων, που τρέφονταν με θαλασσινά, μύδια, στρείδια, μπακαλιάρο, αλλά και ελάφια, αγριόχοιρους και κορμοράνους.

Ο νεαρός είχε ύψος γύρω στο 1,25 μ. και έχαιρε «άκρας υγείας», εκτός από μια δυσμορφία στο κεφάλι. Οι επιστήμονες που ανακάλυψαν και μελέτησαν το κρανίο του, δεν μπορούν να καταλάβουν από τι πέθανε. Τουλάχιστον όμως γνωρίζουν πλέον την όψη του χάρη στις πρωτοποριακές τεχνολογίες ανάπλασης προσώπου.

«Πιστεύουμε ότι αν τον έβλεπε κάποιος φίλος του θα μπορούσε να τον αναγνωρίσει», λέει χαριτολογώντας η Τζένι Μπάρμπερ από το Πανεπιστήμιο του Νταντί στη Σκωτία, η οποία έκανε την ανάπλαση χρησιμοποιώντας τεχνικές της Αστυνομίας για την αναγνώριση πτωμάτων σε αποσύνθεση.

Η δουλειά της θεωρείται η καλύτερη αναπαράσταση προσώπου ανθρώπου που έζησε πριν από χιλιάδες χρόνια. Η Μπάρμπερ χρησιμοποίησε ακτίνες Χ και ακριβείς ψηφιακές εικόνες των θραυσμάτων από το κρανίο του, που έχουν βρει οι αρχαιολόγοι. Τα συνδύασε με ένα ψηφιακό μοντέλο κρανίου 15χρονου της σημερινής εποχής, για να φτιάξει ένα τρισδιάστατο μοντέλο του προσώπου στον υπολογιστή.

Το αποτέλεσμα είναι τόσο λεπτομερές ώστε φανέρωσε στους ειδικούς νέες πτυχές της ιστορίας του αγοριού της Λίθινης Εποχής. Βρήκε, για παράδειγμα, ότι το κρανίο του παρουσίαζε μια σπάνια δυσμορφία, που ονομάζεται σκαφοκεφαλία. «Είναι μια ιατρική λεπτομέρεια, που δεν γνωρίζαμε πριν», λέει ο Μαντς Ραβν, ερευνητής στο αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής.

Ανακάλυψε επίσης ότι δεν ήταν άρρωστος όταν πέθανε, όπως νόμιζαν μέχρι τώρα οι ερευνητές. Ετσι, άγνωστη παραμένει η αιτία του θανάτου του. «Η ανάλυση των οστών έδειξε ότι δεν έπασχε από κάποια ασθένεια ούτε είχε άλλη δυσμορφία», τονίζει ο Ραβν.

Με ένα ειδικό μηχάνημα η Μπάρμπερ έκανε μια τρισδιάστατη εκτύπωση του ψηφιακού μοντέλου και το «έντυσε» με πηλό για να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα από ίνες γυαλιού.

Ο σκελετός του 15χρονου ανακαλύφθηκε το 1907 σε καλή κατάσταση. Είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα κατοίκου της περιοχής από τη Λίθινη Εποχή.

Τα οστά του εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Πανεπιστήμιο του Στάβανγκερ.