Με αεροπλάνα, βαπόρια, τρένα, λεωφορεία και οποιοδήποτε άλλο μεταφορικό μέσο μπορούν να εξασφαλίσουν, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Μπανγκόκ προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα μετά την έκκληση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσουν μια ειδική εθνική αργία που κηρύχθηκε για τις επόμενες πέντε ημέρες ώστε να εκκενωθεί η μητρόπολη των 12 εκατομμυρίων κατοίκων πριν υπερχειλίσουν και άλλα ποτάμια – κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η εκκένωση είναι υποχρεωτική για τρεις περιοχές της Μπανγκόκ, το Ντον Μουάνγκ, το Μπανγκ Πλατ και το Τάουι Ουατάνα, αλλά με την κυβέρνηση να γίνεται δέκτης προβλέψεων από τους επιστήμονες ότι όλη η πόλη μπορεί να πλημμυρίσει τις επόμενες ημέρες, πολλοί κάτοικοι από διάφορες περιοχές προσπαθούν να απομακρυνθούν πριν χειροτερεύσει η κατάσταση. Ακόμα και η Πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα, που ανέλαβε την εξουσία μόλις τον Αύγουστο, είπε ότι η κατάσταση έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο στην πρωτεύουσα. «Είναι σαν να δίνουμε αγώνα εναντίον των δυνάμεων της φύσης, τεράστιες ποσότητες νερού προκαλούν ζημιές σε πολλά από τα φράγματα και τα προχώματά μας», είπε με φωνή τρεμάμενη που έκανε τους δημοσιογράφους να την ρωτήσουν εάν κλαίει. «Οχι, δεν έχω κλάψει ακόμα και δεν πρόκειται. Θα παραμείνω δυνατή. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στρέψουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε τα νερά από τις πλημμύρες προς τη θάλασσα και χρειαζόμαστε ένα ταχύ πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών».

Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών στην Ταϊλάνδη και σε άλλες πέντε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που προκλήθηκαν από ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 380 άτομα από τα μέσα Ιουλίου, όταν άρχισε η εποχή των μουσώνων, και να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στη ζωή τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, μέχρι τώρα κυρίως στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας, το έδαφος των οποίων είναι καλυμμένο έως και 90%. Ομως το Σαββατοκύριακο προβλέπεται ότι θα φθάσουν στην πρωτεύουσα μεγάλες ποσότητες υδάτων από τις πλημμυρισμένες κεντρικές περιοχές και αυτό σε συνδυασμό με την παλίρροια θα οδηγήσει στο να καλυφθεί με νερά το μεγαλύτερο μέρος της Μπανγκόκ.

Πολλοί λοιπόν κάτοικοι της πρωτεύουσας προσπαθούν να φύγουν, δεν είναι και λίγοι όμως εκείνοι που αποφάσισαν να μείνουν πίσω προκειμένου να προστατέψουν τις περιουσίες τους. Αρκετοί προσπαθούν να σταματήσουν τη ροή των υδάτων με αμμόσακους, ενώ κάποιοι καταστηματάρχες ύψωσαν τσιμεντένια φράγματα μπροστά από τις βιτρίνες των μαγαζιών τους. Στις ιστοσελίδες αναρτήθηκαν οδηγίες για τον σωστό τρόπο να στοιβάξει κάποιος τους αμμόσακους, καθώς και για το πώς πρέπει να καρφώσει παράθυρα ή πόρτες.

Το αεροδρόμιο της πόλης παραμένει ανοιχτό, χιλιάδες όμως άνθρωποι συνωστίζονται προκειμένου να φύγουν, όπως και σε όλους τους άλλους σταθμούς μεταφορικών μέσων. Οσο για τη βοήθεια σε πολλές περιοχές που χρειάζεται να εκκενωθούν, δεν φαίνεται να είναι επαρκής. Στο Σάι Μάι εκατοντάδες Ταϊλανδοί μάζεψαν όσα υπάρχοντά τους μπορούσαν να κουβαλήσουν και στοιβάχτηκαν σε στρατιωτικά καμιόνια, που όμως δεν αρκούσαν για να τους μεταφέρουν όλους.