Ζωή σε συνολικά 15 ασθενείς εγγεγραμμένους στις λίστες αναμονής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) έδωσαν μέσα σε ένα σαρανταοκτάωρο τρεις γυναίκες, που κατέληξαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.

Δεύτερη φορά μετά το καλοκαίρι, γίνεται σχεδόν ταυτόχρονη προσφορά και μεταμόσχευση οργάνων στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά, από το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης δότες, με τη συναίνεση των συγγενών τους, έγιναν μια 26χρονη από τη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, μια 53χρονη από τη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης και μια 29χρονη από τη ΜΕΘ του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών. Τα ξημερώματα της Πέμπτης στήθηκε αερογέφυρα ζωής και δόθηκε αγώνας δρόμου από τους γιατρούς και τον ΕΟΜ, προκειμένου να συντονιστούν οι διαδικασίες. Τα χειρουργεία της λήψης ανέλαβε και πραγματοποίησε σε Αθήνα και Βενιζέλειο η ομάδα της Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού, ενώ στο Ιπποκράτειο τα ανέλαβε η Κλινική Μεταμοσχεύσεων που εδρεύει στο ίδιο νοσοκομείο, καθώς και ιταλοί γιατροί που κατέφθασαν από το Μιλάνο προκειμένου να παραλάβουν καρδιακό μόσχευμα. Οι μεταμοσχεύσεις στους λήπτες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, από τα ξημερώματα της Πέμπτης έως και αργά χθες.

«Με σκοπό και την αύξηση των διαθέσιμων μοσχευμάτων, η υποστήριξη των ΜΕΘ από την Πολιτεία για τη διευκόλυνση του σημαντικού έργου τους είναι εκ των ων ουκ άνευ, όπως και η ενίσχυση των Κλινικών Μεταμοσχεύσεων και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με έμψυχο δυναμικό…», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του οργανισμού Αναστάσιος Χατζής.

«Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες για την ενίσχυση του συστήματος μεταμοσχεύσεων βρίσκονται σε σωστό δρόμο, δεδομένης και της χωρίς προηγούμενο υποστήριξης του υπουργείου Υγείας. Ο καθένας θα απευχόταν την αναβίωση παλαιότερων εποχών, όταν μέσα στη δεκαετία του ’90 η αξιοσημείωτη αύξηση της δωρεάς οργάνων από τις ΜΕΘ της χώρας αναχαιτίστηκε λόγω της αδυναμίας του τότε συστήματος μεταμοσχεύσεων να απορροφήσει την ολοένα και αυξανόμενη προσφορά οργάνων», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι και το διάστημα από 26 έως 30 Αυγούστου άλλοι δύο δότες οργάνων από την Κρήτη, 48χρονος από τα Χανιά και 43χρονος από το Ηράκλειο, χάρισαν ζωή σε 10 ασθενείς.

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπτονται οι γιατροί της παιδοκαρδιοχειρουργικής μονάδας του Νοσοκομείου Αγία Σοφία, ενώ παράλληλα με απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου παύονται προσωρινά από τα καθήκοντά τους.