Συμφωνία για εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων με αποφυγή πιστωτικού γεγονότος, μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας και μία ανώδυνη πολιτικά εκδοχή της διαδικασίας επιτήρησης περιλαμβάνει το «καλύτερο δυνατό σενάριο» για την Ελλάδα, όπως τουλάχιστον το περιέγραψε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής.
Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε περί τις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδος με τους κ.κ. Βενιζέλο, Σαχινίδη, Ξενογιαννακοπούλου και Μόσιαλο να ενημερώνουν τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τονίστηκε ότι έως εκείνη την ώρα οι ενδείξεις φανέρωναν πως οι συζητήσεις στη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης κινούνταν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι σχεδόν εξασφαλισμένη η εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών, επομένως απαλείφεται ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, και ότι έπειτα από παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς έγιναν σημαντικές βελτιώσεις στο κείμενο της συμφωνίας σε σχέση με το καυτό θέμα της επιτροπείας που έθεσε πρώτη η κ. Μέρκελ.
Μάλιστα τις παρεμβάσεις στο κείμενο για να καταστεί πιο ανώδυνο έκαναν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Ηλίας Μόσιαλος με αποτέλεσμα να υπάρξει μία βελτιωμένη εκδοχή ως προς το θέμα της επιτήρησης. Βάσει των αλλαγών η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα ενώ η επιτροπή θα συμπαρίσταται και θα έχει συμβουλευτικό ρόλο. Η επιτροπή που θα εγκατασταθεί στην Αθήνα θα αποτελείται από τεχνοκράτες της Κομισιόν και θα έχει και κάποιους εμπειρογνώμονες των χωρών-μελών. Αρα, η εφαρμογή του προγράμματος θα στηρίζεται αποκλειστικά σε αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και δεν δημιουργεί, όπως έλεγε υψηλή κυβερνητική πηγή, κανένα πρόβλημα κυριαρχίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε στα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής ότι εάν τελικώς περάσει το σενάριο αυτό, «θα είναι το καλύτερο δυνατό για τη χώρα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από