Θυσία στα προσωπικά συμφέροντα των γιατρών έγινε η μόνη καρδιοχειρουργική κλινική παίδων του ΕΣΥ, που λειτουργούσε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Αυτό κατήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι «προκειμένου να εξυπηρετήσουν προσωπικά τους συμφέροντα δεν δίσταζαν ακόμη και να αφήνουν παιδιά σε νάρκωση και τα οποία ξυπνούσαν χωρίς να έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση».

Η λειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής παίδων – όπως έχουν γράψει τα «ΝΕΑ» – έχει ανασταλεί και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τις δυσλειτουργίες που είχαν διαπιστωθεί, αλλά και για να αναβάθμισή της με την ενίσχυσή της σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Πάντως, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο υπουργός Υγείας επιτέθηκε με δριμύτητα στους υπηρετούντες γιατρούς της μονάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν ήταν στο χέρι μου θα τους είχα απολύσει… Είναι ντροπή… Ο εθισμός στην ατιμωρησία τόσων ετών επέτρεπε να γίνεται αυτό».

Μετά την αναστολή λειτουργίας της μονάδας τα παιδιά που έχουν ανάγκη καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων αντιμετωπίζονται – χωρίς κόστος για τις οικογένειές τους – στο Ωνάσειο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το υπουργείο Υγείας, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης τριών καρδιοχειρουργών παίδων προκειμένου να παράσχουν τις υπηρεσίες τους όταν κριθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία της κλινικής στο «Αγία Σοφία».

Ομως, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε επιπλέον τη σύσταση κοινού συντονιστικού οργάνου, στο οποίο θα υπαχθούν έξι νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Οπως διευκρίνισε, το συγκεκριμένο συντονιστικό όργανο θα διαχειρίζεται προμήθειες υλικών και φαρμάκων καθώς και την εξυπηρέτηση των ασθενών. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι η ρύθμιση αυτή θα αφορά ειδικότερα το «Ερρίκος Ντυνάν» και το Ωνάσειο, άλλα δύο δημόσια νοσοκομεία και δύο ιδιωτικά που – όπως είπε – δεν πάνε καλά, «αλλά χωρίς να αλλάξουμε τα δεδομένα της διοίκησής τους».

Ο κ. Λοβέρδος, πάντως, επέκρινε τον πρόεδρο του ΔΣ του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέα Μαρτίνη για την οφειλή του νοσοκομείου στη Μαρφίν, που εκτίμησε ότι αγγίζει τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος, ο οποίος αναλαμβάνει προσωρινά χρέη επόπτη για το μεταβατικό διάστημα μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός για το μάνατζμεντ του συγκεκριμένου νοσοκομείου, ανέφερε πως η πρώτη προτεραιότητά του είναι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους έως τις 30 Νοεμβρίου.