Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μπαίνουν στα αζήτητα από αμέλεια ή… από περιφρόνηση των δικαιούχων. Πρόκειται για έναν χρυσό κουμπαρά ο οποίος δημιουργείται από τα μικρά κέρδη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, τα οποία δεν διεκδικούν οι τυχεροί.

Ο «κουμπαράς» αγγίζει ήδη – και αναμένεται ίσως και να ξεπεράσει φέτος – τα 16 εκατομμύρια ευρώ, δικαιώνοντας την παροιμία «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι».

Ο άγνωστος που εμφανίστηκε πριν από περίπου 13 χρόνια στο πρακτορείο του Αγγελου Κοτσώνη κρατούσε στα χέρια του ένα πακέτο από παλαιότερα δελτία Λόττο. Ζήτησε να ελεγχθούν και κ. Κοτσώνης άρχισε να τα βάζει στο μηχάνημα. «Το πρώτο έδειχνε ότι κέρδιζε 300.000 χιλιάδες δραχμές αλλά έβγαζε ταυτοχρόνως και την ένδειξη «δεν υπάρχουν δεδομένα». Συνέχισα την αναζήτηση και με τα άλλα και εμφανίστηκαν άλλα δύο με κέρδη 200.000 και 350.000 αντίστοιχα. Εβγαζαν όμως αυτή την ίδια ένδειξη: «δεν υπάρχουν δεδομένα». Κοίταξα την ημερομηνία και διαπίστωσα ότι ο χρόνος για το δικαίωμα της είσπραξής τους είχε παρέλθει. Είχε περάσει το δίμηνο».

Η κρίση, πάντως, φαίνεται ότι έχει περιορίσει τους… αφηρημένους παίκτες. Οπως διαπιστώνει ο ΟΠΑΠ, παλαιότερα οι παίκτες που περιφρονούσαν τα μικρά ποσά ήταν περισσότεροι, αλλά κάθε χρόνο μειώνονται με αποτέλεσμα και το ποσό που συγκεντρώνεται στο τέλος για να μοιραστεί είναι μικρότερο.

Για παράδειγμα, το 2008 στον κουμπαρά των αζήτητων είχαν συγκεντρωθεί 24.279.000 ευρώ, το 2009 21.026 523 ευρώ και το 2010 16.427.197. Η οικονομική κρίση έκανε πιο προσεκτικούς τους παίκτες των τυχερών παιχνιδιών οι οποίοι εισπράττουν τα μικροποσά που τους αναλογούν από τα κέρδη. Πολλές φορές ο Αγγελος Κοτσώνης ήρθε αντιμέτωπος με την αμέλεια των πελατών του να ελέγξουν τα δελτία τους μετά τις κληρώσεις στα σχεδόν είκοσι χρόνια που διατηρεί το πρακτορείο του στην περιοχή των Ιλισίων.

Πολλοί είναι εκείνοι που παίζουν ένα δελτίο και κοιτάζουν μόνο αν έχουν κερδίσει το μεγάλο ποσό αδιαφορώντας για τις μικρότερες επιτυχίες.

Οπως λέει χαρακτηριστικά: «Πριν από λίγο καιρό ήρθε πάλι ένας νεαρός ο οποίος είχε αρκετά δελτία Λόττο και Τζόκερ τα οποία είχε παίξει αλλά δεν τα είχε κοιτάξει.

Αρχισα να τα βάζω στο μηχάνημα και πάρα πολλά από αυτά που είχε παίξει κέρδιζαν μικροποσά τα οποία όμως, συνολικά, έφταναν σχεδόν τα 800 ευρώ. Φυσικά δεν τα πήρε όλα γιατί κάποια από αυτά είχαν λήξει. Το διάστημα που δικαιούται κάποιος για να εισπράξει τα κέρδη του είναι δύο μήνες. Αν δεν τα πάρουν, τότε τα κέρδη μένουν στον ΟΠΑΠ».

Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι παίκτες αγνόησαν το… πλατύ χαμόγελο της τύχη τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πριν από λίγα χρόνια όπου ενώ κάποιος αγόρασε τον τυχερό λαχνό του λαϊκού λαχείου κερδίζοντας περίπου 900.000 ευρώ, δεν εμφανίστηκε ποτέ για να εισπράξει τα χρήματα!