Τον καμβά για ένα ηχηρό «όχι» απέναντι στη νέα συμφωνία των Βρυξελλών φιλοτέχνησε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ έριξε το γάντι των πρόωρων εκλογών. Ο πρόεδρος της ΝΔ δέχεται μάλιστα εισηγήσεις από το στενό επιτελείο του να θέσει δυναμικά πλέον το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες, με βασικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να εγκρίνει μια δανειακή σύμβαση που δεσμεύει τη χώρα σε βάθος χρόνου.

«Οι υπεύθυνοι του σημερινού ναυαγίου δεν μπορούν να παριστάνουν άλλο τους ναυαγοσώστες. Ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης έκλεισε!», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χθεσινή δήλωσή του – υπό μορφή διαγγέλματος – για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, ενώ επένδυσε στο πατριωτικό συναίσθημα των Ελλήνων και συνέδεσε την κρίσιμη συμφωνία με την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε αναπόφευκτη τη συμφωνία των Βρυξελλών και την αντιμετώπισε ως τη «μεγαλύτερη απόδειξη» ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα ήταν αποτυχημένη και, ουσιαστικά, ως «δικαίωση» των δικών του ενστάσεων. «Εχουμε μια χαμένη διετία που οδηγεί σε μια χαμένη δεκαετία για τη χώρα…», αποφαινόταν χθες εξ απορρήτων συνεργάτης του μεταφέροντας το κλίμα που κυριαρχεί στη Λεωφόρο Συγγρού. Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής βρίσκεται στο γαλάζιο μικροσκόπιο και ήδη έχουν εντοπιστεί τα αρνητικά σημεία. Για το γαλάζιο επιτελείο κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί η ευρωπαϊκή επιτήρηση, που αναμένεται να εξελιχθεί το επόμενο διάστημα σε αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής επίθεσης της ΝΔ. «Το πιο σημαντικό από όλα είναι να διαφυλάξουμε την εθνική μας κυριαρχία», ανέφερε στο χθεσινό μήνυμά του ο Αντώνης Σαμαράς. Μεταξύ των αρνητικών στοιχείων που προέβαλε και ο πρόεδρος της ΝΔ και θα αποτελέσουν σημεία τριβής στην αντιπαράθεση είναι ότι η νέα συμφωνία:
– Επαναφέρει το ελληνικό χρέος στο 120%, όπου βρισκόταν – όπως είπε – το 2009, παρά τις μεγάλες περικοπές και τις θυσίες του ελληνικού λαού.
– Επιβάλλει κατ’ ουσίαν τη λήψη νέων μέτρων, αφού προβλέπει άμεση αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και πρωτογενή πλεονάσματα εντός του 2012.
– Οδηγεί τη χώρα εκτός αγορών για την προσεχή δεκαετία, ενώ αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων που είναι, μαζί με τις τράπεζες, τα μεγάλα θύματα από το κούρεμα του χρέους στο 50%. Η προοπτική περαιτέρω μείωσης των συντάξεων και νέων αλλαγών στο Ασφαλιστικό είναι ανοιχτή για τη ΝΔ, αλλά αποτελεί και «κόκκινη γραμμή» για το κόμμα, όπως τονίζουν με έμφαση.
– Αγνοεί την ανάγκη να εισέλθει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Με κομβικό σημείο την παρουσίαση αναπτυξιακού σχεδίου, στη Λεωφόρο Συγγρού ετοιμάζονται ουσιαστικά για επικαιροποίηση του «Ζαππείου 2», αφού η συμφωνία των Βρυξελλών οδηγεί, όπως λένε, σε δεύτερο πλάνο το χρέος και αναδεικνύει σε κεντρικό ζήτημα για τη χώρα τη μάχη των ελλειμμάτων.