Οι φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες ότι ο Τόνυ Μπλαιρ πρόσθεσε στον κατάλογο των πελατών του το Καζαχστάν του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ τελικώς επιβεβαιώθηκαν. Η Tony Blair Associates άνοιξε γραφείο στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζαχστάν, μιας χώρας η οποία διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και τον ίδιο ηγέτη από την εποχή της ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η αμοιβή του Μπλαιρ θα είναι οκτώ εκατομμύρια στερλίνες τον χρόνο, γύρω στα 9,2 εκατομμύρια ευρώ. Η ομάδα του στην Αστάνα θα περιλαμβάνει επίσης τον Αλιστερ Κάμπελ, υπεύθυνο Τύπου όταν ήταν πρωθυπουργός, και τον Τζόναθαν Πάουελ, τον πρώην προσωπάρχη του.
Ο Εργατικός πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας έγινε λοιπόν σύμβουλος του 71χρονου Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος κυβερνά το Καζαχστάν από τη σοβιετική περίοδο και επανεξελέγη φέτος για νέα πενταετή θητεία με ποσοστό μεγαλύτερο από 95%. Ο άνθρωπος που ως πρωθυπουργός έστειλε τη χώρα του σε πόλεμο εναντίον του δικτάτορα του Ιράκ γίνεται τώρα σύμβουλος του ηγέτη μιας χώρας στο Κοινοβούλιο της οποίας εκπροσωπείται μόνον ένα κόμμα - το Νουρ-Οτάν του εν λόγω ηγέτη -, όπου ο ανεξάρτητος Τύπος είναι σχεδόν ανύπαρκτος, όπου ο επιχειρηματίας με τη μεγαλύτερη επιρροή είναι ο… γαμπρός του προέδρου, όπου από τη δεκαετία του 1990 έχουν φυλακιστεί ή σκοτωθεί πολλά μέλη της αντιπολίτευσης ή επικριτές του καθεστώτος, όπου δεν έχουν γίνει ποτέ εκλογές που να έχουν χαρακτηριστεί ελεύθερες και δίκαιες από τους διεθνείς παρατηρητές! Χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Πράσινος Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ κατήγγειλε αυτή την «πρόσληψη» του πρώην πρωθυπουργού. «Αναρωτιόμαστε συχνά γιατί ο κόσμος είναι τόσο επιφυλακτικός απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς, έχουμε όμως ένα νέο παράδειγμα που δείχνει γιατί συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο ευρωβουλευτής σχολιάζοντας την είδηση ότι «ο Μπλαιρ θα γίνει λομπίστας για τον Ναζαρμπάγεφ». Η συμπεριφορά αυτή της πολιτικής ελίτ είναι προβληματική, υπογράμμισε ο «Κόκκινος Ντάνυ» του παρισινού Μάη του '68 και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δραστηριότητες του Μπλαιρ ως ειδικού απεσταλμένου του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή - θέση για την οποία ο πρώην πρωθυπουργός «βάζει στην τσέπη πολλά χρήματα, ενώ σπάνια βρίσκεται εκεί». Δεν έφτασε πάντως στο σημείο να χαρακτηρίσει τον Μπλαιρ «πολιτική πόρνη», όπως είχε χαρακτηρίσει ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, ο Τομ Λάντος, τον Σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, όταν η Gazprom τον διόρισε πρόεδρο της επιτροπής μετόχων του αγωγού Nord Stream και άρχισε να τον μισθοδοτεί.
Ετσι, η χώρα που πριν από λίγα χρόνια διακωμωδήθηκε ανελέητα από τον βρετανό ηθοποιό Σάσα Μπάρον Κοέν στην ταινία «Μπόρατ», παίρνει τώρα την «εκδίκησή» της μισθώνοντας τον πρώην ηγέτη και νυν διασημότερο πολιτικό σύμβουλο της Βρετανίας. Λεφτά υπάρχουν στο Καζαχστάν και ο Μπλαιρ φαίνεται ότι τα έχει ανάγκη…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από