Η υπερψήφιση του σχεδίου από τους Γερμανούς βουλευτές δίνει ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στη γερμανίδα καγκελάριο εν όψει της αποψινής Συνόδου Κορυφής.

Η ευρωζώνη, τόνισε η Μέρκελ,, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ορθοποδήσει η χώρα η οποία, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, θα χρειαστεί να τεθεί σε μόνιμη επιτήρηση. «Θέλουμε να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου, όπως προκύπτει από την έκθεση της τρόικας και ότι το «κούρεμα» του χρέους δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα της χώρας.

Ο ελληνικός λαός κάνει μεγάλες θυσίες και αξίζει τον σεβασμό μας, είπε η καγκελάριος.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου δεν είναι πλέον εφαρμόσιμες, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «η βοήθεια, πάντα θα πρέπει να συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις».

Θα πρέπει να «δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε η ελληνική οικονομία να μπορεί να αναπτυχθεί ξανά», σημείωσε και είπε ότι θα ήταν επιθυμητή μια «μόνιμη εποπτεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων».

Η κ. Μέρκελ επιχείρησε να κατεβάσει τον «πήχυ» των προσδοκιών για τη σημερινή Σύνοδο, λέγοντας ότι ναι μεν θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων, αλλά προσέθεσε ότι δεν υπάρχουν απλές λύσεις στην κρίση, «θα μας απασχολούν χρόνια αυτά τα θέματα».

«Δεν μπορεί να υπάρξει συνολική λύση μέσα σε ένα βράδυ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει η ένωση της σταθερότητας. Πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να εμποδίσουμε τη μετάδοση της κρίσης», επισήμανε.

Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη, σημείωσε.

Για τον EFSF ανέφερε ότι το γερμανικό μερίδιο θα παραμείνει στα 211 δισ. ευρώ, ενώ η χρήση των κεφαλαίων του από τις τράπεζες είναι η ύστατη επιλογή.

Ακόμα, είπε ότι κανένα σχέδιο που να περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βρίσκεται στην ατζέντα των εργασιών της σημερινής Συνόδου.

Μετά τη Σύνοδο, τα συμπεράσματα θα τεθούν υπό έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο, σημείωσε.