Το επίκεντρο του μετασεισμού, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εντοπίζεται στην περιοχή Ντεγκιρμένοζου, μεταξύ της Βαν και της Ερτζίς.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, τα θύματα από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου ανέρχονται σε 432, ενώ τουλάχιστον 1.352 είναι οι τραυματίες.

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, αλλά και η συνεχής μετασεισμική δραστηριότητα δεν βοηθούν το έργο τους.

Ωστόσο, η διάσωση ενός βρέφους 14 ημερών, της μητέρας του και της γιαγιάς του, μετά από 46 ώρες κάτω από τα συντρίμμια, αναπτέρωσε τις ελπίδες των Τούρκων. Λίγο αργότερα, και ένα αγόρι 10 ετών ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια.

Με πόλη-φάντασμα μοιάζει το κέντρο της Βαν, με σβηστά τα φώτα στα σπίτια και έρημους δρόμους. Η εικόνα της καταστροφής είναι ακόμη πιο εφιαλτική στην Ερτζίς. Πάνω από 2.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει στις δύο πόλεις και χιλιάδες άστεγοι κοιμήθηκαν για δεύτερη νύχτα σε σκηνές και μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Η τουρκική κυβέρνηση υποσχέθηκε να στείλει περισσότερη βοήθεια. Σύμφωνα με αξιωματούχους, 12.000 επιπλέον σκηνές θα σταλούν στις πόλεις Ερτζίς και Βαν, καθώς και στα γύρω χωριά.

Αξιωματούχοι στήνουν αυτοσχέδια νοσοκομεία και κουζίνες στην περιοχή για να βοηθήσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν άστεγοι. Ωστόσο, επιζώντες σε περιοχές όπου ζουν Κούρδοι παραπονέθηκαν ότι δεν λαμβάνουν αρκετή βοήθεια.

Αναταραχή σε φυλακή

Την ίδια ώρα, σε φυλακή κοντά στην πόλη Βαν δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το απόγευμα ξέσπασαν επεισόδια.

Οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά και επιτέθηκαν στους φρουρούς με μαχαίρια και ψαλίδια. Δημοσιογράφοι του Reuters άκουσαν μάλιστα μερικούς πυροβολισμούς.

Την Κυρικαή, την ημέρα του σεισμού, πληροφορίες φαίνεται να απέδρασαν 200 κρατούμενοι εκμεταλλευόμενοι το χάος από τη δόνηση.

Σώθηκαν πολλοί χάρη στην επιμονή φίλων και συγγενών

Μια έγκυος και τα δύο παιδιά της διασώθηκαν από τα ερείπια ενός δημόσιου κτιρίου στο Έρτζις, μια πόλη 100.000 κατοίκων που επλήγη περισσότερο από την καταστροφή.

Ακόμη και ένα βρέφος 14 ημερών ανασύρθηκε σήμερα ζωντανό μέσα από ερείπια.

Μερικές ώρες νωρίτερα ένας αστυνομικός και η γυναίκα του είχαν διασωθεί στην ίδια πόλη.

«Διψούσα κυρίως. Από τύχη είμαι ακόμη ζωντανός. Πτώματα υπήρχαν δεξιά και αριστερά μου» είπε ο Αμπντουλάχ Πιντί, ενώ διηγείτο τον δικό του Γολγοθά στο δίκτυο CNN Turk.

Ο 22χρονος επέζησε 32 ώρες μέσα στα χαλάσματα ενός καφενείου του Έρτζις.

Κάτω από τα στντρίμμια, ξετυλίγονται πολλές γλυκόπικρες ιστορίες όταν η ζωή καταφέρνει να κερδίσει το θάνατο για άλλη μια φορά, όπως συνέβη με μία 25χρονη δασκάλα.

Ο έρωτας του αρραβωνιαστικού της έσωσε τη νεαρή δασκάλα που είχε παγιδευτεί στα ερείπια ενός εστιατορίου όπου γευμάτιζε με συναδέλφους της όταν χτύπησε ο καταστροφικός σεισμός.

Η Γκιουλ Καρατσομπάν ανασύρθηκε ζωντανή μαζί με δύο συνάδελφούς της, αφού παρέμεινε επί 18 ώρες παγιδευμένη κάτω από σωρούς τσιμέντου και τούβλων.

Οι διασώστες διαβεβαίωσαν τον απελπισμένο αρραβωνιαστικό της ότι η γυναίκα θα γίνει καλά.

«Το μόνο που θέλω είναι να ζήσει, δεν με νοιάζει τίποτ’ άλλο», είπε ο υποσμηναγός Ονούρ Εριασάρ.

Όταν σημειώθηκε ο σεισμός ο Εριασάρ έφυγε από τη βάση του στη Βαν με προορισμό την πόλη Έρτζις, περίπου 100 χλμ. μακρύτερα, για να βρει την Γκιουλ.

Μιλώντας με φίλους της έμαθε σε ποιο εστιατόριο είχε πάει η 25χρονη.

Ένα 10χρονο παιδί βρέθηκε ζωντανό σήμερα στα ερείπια του σπιτιού στου στην επαρχία Βαν της ανατολικής Τουρκίας, 54 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την περιοχή την Κυριακή.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι NTV ο μικρός Σερχάτ Γκιουλ καταπλακώθηκε ενώ προσπαθούσε να βγει από το σπίτι του

Παρ’ όλο που είχε πέσει το σκοτάδι και το κτήριο είχε μετατραπεί σε ερείπια κατάφερε να το εντοπίσει, άκουσε τις φωνές των εγκλωβισμένων και έπεισε ένα από τα συνεργεία των διασωστών να ξεκινήσει την αναζήτηση επιζώντων.

Χθες το μεσημέρι η επιμονή του επιβραβεύτηκε καθώς η γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή.

Σε μια άλλη συνοικία της Έρτζις, ένας διασώστης έβγαλε ζωντανό μέσα από ένα Ίντερνετ καφέ ένα αγοράκι περίπου τριών χρονών.

Ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερς είδε να ανασύρουν μια γυναίκα και την κόρη της από τα ερείπια ενός εξαόροφου κτιρίου.

Από το ίδιο κτίριο όμως ανασύρθηκαν και τέσσερις νεκροί.

Ένας 19χρονος απελευθερώθηκε αφού κατάφερε να τηλεφωνήσει από το κινητό του και να δώσει το ακριβές στίγμα του στους διασώστες.

Ένα στα τρία σπίτια στην Έρτζις έχει ισοπεδωθεί.

Στην πόλη Βαν οι καταστροφές είναι μικρότερες, όμως μεταξύ άλλων κατέρρευσε και μια επταόροφη πολυκατοικία, όπου διέμεναν περίπου 40 οικογένειες.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν απεγνωσμένα να ανοίξουν δίοδο ανάμεσα στα χαλάσματα ενός άλλου τετραόροφου κτιρίου με οκτώ διαμερίσματα.

Από το σημείο υψώνεται καπνός και εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχει κάποια εστία φωτιάς από κάτω. Μέχρι στιγμής από το συγκεκριμένο κτίριο δεν έχει ανασυρθεί κανείς, νεκρός ή ζωντανός.

Μια γυναίκα όμως υποστήριξε ότι μίλησε με μια φίλη της στο κινητό της τηλέφωνο έξι ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου και ήταν ζωντανή αλλά παγιδευμένη κοντά στη σκάλα του κτιρίου.

Εκατοντάδες παραμένουν αγνοούμενοι

Τα θύματα είναι πολυάριθμα στο Έρτζις και την πόλη Βαν, την πρωτεύουσα της επαρχίας ενώ οι οικογένειες που πενθούν ετοιμάζονται σήμερα να θάψουν τους συγγενείς τους και άλλες συνεχίζουν να μένουν ξάγρυπνες, δίπλα στα χαλάσματα, παρακολουθώντας με αγωνία τις έρευνες των ομάδων διάσωσης.

Για τους διασώστες, οι ελπίδες είναι πλέον ελάχιστες να βρεθούν επιζώντες, όπως είπε ο Εμράχ Ερμπέκ, ένας 23χρονος εθελοντής, όπως δεκάδες άλλοι.

«Δουλεύουμε ασταμάτητα τις τελευταίες 48 ώρες» είπε.

Τη νύχτα οι κάτοικοι εξαιτίας του φόβου έμειναν έξω από τα σπίτια τους που

έχουν υποστεί ζημιές.

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος έχει διανείμει 13.000 σκηνές και ετοιμάζεται να προσφέρει προσωρινή στέγαση σε 40.000 σεισμοπαθείς, ενώ θα στείλει άλλες 12.000 σκηνές στην πόλη Βαν.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, που επιβλέπει τις επιχειρήσεις στη Βαν, είπε ότι «από σήμερα τίποτε δεν θα λείψει από τον κόσμο» όσον αφορά τη στέγη και τη σίτιση.

Πόλεις-φαντάσματα άφησε πίσω ο Εγκέλαδος

Με πόλη φάντασμα μοιάζει το κέντρο της Βαν, μιας πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων, με σβηστά τα φώτα στα σπίτια, τα κτίρια, τους έρημους δρόμους.

Η εικόνα της καταστροφής είναι ακόμη πιο εφιαλτική στην Έρτζις.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει χιονόπτωση για αύριο Τετάρτη στην περιοχή.

Το τουρκικό κράτος έχει στείλει εκατοντάδες διασώστες στην περιοχή, 145 ασθενοφόρα, έξι τάγματα του στρατού και ελικόπτερα-ασθενοφόρα.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, πολλοί Τούρκοι έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τους κούρδους συμπολίτες τους, ενώ ο στρατός συνεχίζει τη μεγάλη επιχείρηση εναντίον των κούρδων ανταρτών οι οποίοι σκότωσαν την περασμένη εβδομάδα 24 στρατιώτες.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους το Ισραήλ και η Αρμενία, δύο κράτη με τα οποία οι σχέσεις της Άγκυρας είναι τεταμένες, πρόσφεραν τη βοήθεια και την αλληλεγγύη τους στην Τουρκία, η οποία τα «ευχαρίστησε» δηλώνοντας ότι θέλει να αντιμετωπίσει με τις δικές της δυνάμεις την παρούσα κατάσταση.

Τα σωστικά συνεργεία δεν σταματούν λεπτό το δύσκολο έργο της ανεύρεσης επιζώντων και το πρωί κατάφεραν να βγάλουν μέσα από τα ερείπια ζωντανούς πέντε ανθρώπους.

Όμως καθώς περνούν οι ώρες μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης χωρίς νερό και τροφή και οι αγνοούμενοι εξακολουθούν να υπολογίζονται σε εκατοντάδες.