Τι κι αν είχε δεσμευτεί προ τριετίας «να πάει στον τάφο χωρίς να μιλήσει για την προσωπική του ζωή»; Επτά μήνες πριν διεκδικήσει στις κάλπες από τον συντηρητικό Μπόρις Τζόνσον τη Δημαρχία του Λονδίνου που ο τελευταίος του «έκλεψε» το 2008, ο Κεν Λίβινγκστοουν αποκαλύπτει στην αυτοβιογραφία του «Δεν μπορείτε να το πείτε αυτό, κύριε Λίβινγκστοουν» όλη την αλήθεια για τα τρία παιδιά που απέκτησε μυστικά, πέραν των δύο που του έχει χαρίσει η νυν σύζυγός του Εμα Μπιλ.

Δεν είναι όμως το σύνηθες στόρι περί «παράνομων σχέσεων» που θα ανέμενε κανείς. Ο επονομαζόμενος και «Κόκκινος Κεν», λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων, υποστηρίζει πως λειτούργησε ως δωρητής σπέρματος για δύο φίλες του οι οποίες φοβούνταν ότι τα χρονικά περιθώρια για να γίνουν μητέρες στένευαν επικίνδυνα. Εμμέσως πλην σαφώς, ωστόσο, δηλώνει πως η «δωρεά» έγινε με… φυσικό, όχι τεχνητό τρόπο. Και αποκαλύπτει πως τα τελευταία χρόνια πηγαίνουν όλοι μαζί διακοπές – «στο Ντέβον, το Ντέρμπισαϊρ, την Ελλάδα, την Ισπανία ή τη Γαλλία» – με την Εμα Μπιλ και τα δύο παιδιά τους, τις άλλες δύο γυναίκες και τα τρία παιδιά τους, συν τον νυν σύζυγο της μιας γυναίκας και το παιδί που απέκτησε μαζί του. Αυτό σημαίνει πολιτισμός…

Το μόνο που δεν αποκαλύπτει ο Λίβινγκστοουν είναι αν η Κέιτ Αλεν, σύντροφός του την περίοδο που βοήθησε τις δύο φίλες του να γίνουν μητέρες, ήταν ενήμερη για τα τεκταινόμενα. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη φίλη την οποία συνέδραμε ήταν η δημοσιογράφος Φιλίπα Νιντ, απέκτησε μαζί της δύο κόρες, την Τζόρτζια το 1990 και τη Σάρλοτ το 1992. Λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση της Σάρλοτ απέκτησε τον πρώτο του γιο, τον Λάιαμ, από τη Ζαν Γουλφ, μια ακτιβίστρια υπέρ της ειρήνης και δασκάλα που ζούσε πολύ κοντά στο σπίτι του στο Λονδίνο. Και να σκεφτεί κανείς πως, μικρότερος, ο Λίβινγκστοουν δεν ήθελε παιδιά γιατί φοβόταν πως δεν θα ήταν καλός πατέρας.